MApN precizeaza ca angajatii sai, precum si institutia ca atare, contribuie la constituirea fondului asigurarilor de sanatate, dupa ce, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu spusese ca angajatii din justitie, aparare si politie vor fi obligati sa plateasca asigurari de sanatate din anul 2007.
-In conformitate cu prevederile OUG 150/2002, privind functionarea sistemului de asigurari de sanatate, angajatii Ministerului Apararii si institutia ca atare contribuie, ca orice alta institutie publica, la constituirea fondului asigurarilor de sanatate-, se arata intr-un comunicat al MApN remis, marti, Agentiei Mediafax.
Institutia precizeaza ca fiecare militar sau civil angajat al MApN contribuie lunar la asigurarile de sanatate cu 6,5% din veniturile realizate, iar ministerul, ca angajator, vireaza cu aceeasi destinatie, tot lunar, 7% din fondul total de salarii.
-In afara de contributiile la asigurarile de sanatate, fiecare militar mai plateste o contributie individuala lunara la asigurarile sociale egala cu 5% din veniturile sale. Fiecare civil mai contribuie, de asemenea, lunar, la asigurarile sociale (9,5% din veniturile sale) si la fondul de somaj (1% din veniturile sale)-, se arata in comunicat.
Ministerul mai plateste lunar, ca si in cazul asigurarilor de sanatate,19,75% din fondul de salarii al civililor catre asigurarile sociale, precizeaza sursa citata.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca educatia si cercetarea vor beneficia, in 2007, de cele mai mari alocatii bugetare, iar pensionarii, precum si angajatii din justitie, aparare si politie vor fi obligati sa plateasca asigurari de sanatate.
-Vreau sa spun ca mi se pare anormal sa permitem, in continuare, ca o serie de categorii socio-profesionale sa fie privilegiate si sa nu plateasca aceste contributii: ma refer la cei care lucreaza in sistemul apararii, in politie, in domeniul justitiei, judecatorii si procurorii-, a aratat premierul.
Ministerul Justitiei a remis, de asemenea, luni, in replica, un comunicat de presa in care preciza ca judecatorii si procurorii platesc contributia pentru asigurari sociale de sanatate.
-Informatia furnizata de primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, este nereala. Procurorii si judecatorii, precum si persoanele asimilate magistratilor platesc contributia pentru asigurari sociale de sanatate-, preciza MJ.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane