Home Asigurari ANL negociaza mai multe credite externe pentru locuinte

ANL negociaza mai multe credite externe pentru locuinte

DISTRIBUIŢI

Recenta modificare a Legii Achizitiilor Publice, ceruta insistent de Comisia Europeana, este de natura, in mod paradoxal, sa compromita inceperea lucrarilor de constructie a caselor prevazute in plan pentru acest an de Agentia Nationala pentru Locuinte(ANL). Conform noilor prevederi legale, termenul de desfasurare a licitatiilor a fost prelungit la 120 de zile (de la 45 zile, n.n.), astfel ca de la inceperea procedurilor si pana in momentul selectionarii firmelor castigatoare trece foarte mult timp (intrucat se adauga alte 30 de zile pentru obtinerea autorizatiilor de constructie), iar lucrarile nu mai pot fi demarate, din cauza conditiilor atmosferice improprii. Din acest motiv, ministrul lucrarilor publice, Miron Mitrea, intentioneaza sa depuna la Guvern un proiect de urgentare a acestor licitatii, prin care sa se revina in cazul acestor proiecte la termenul initial de 45 de zile.

Potrivit directorului general al ANL, Dorin Stefanescu, in acest an vor fi predate, la cheie, 974 de apartamente construite de Agentie prin sistemul de credit ipotecar. Totodata, vor fi demarate lucrarile de constructie – prin aceeasi modalitate de plata – pentru 2.552 de case (apartamente si locuinte individuale). Astfel, vor fi construite 76 de apartamente la Brasov, 80 la Constanta, 34 la Iasi, 164 la Sibiu, 48 la Timisoara si 30 la Alba-Iulia. Pe de alta parte, se vor construi locuinte individuale in urmatoarele orase: 150 la Constanta, 58 la Timisoara, 113 la Targu-Mures, 101 la Bacau, 28 la Ramnicu Valcea, 53 la Focsani, 50 la Buzau, 200 la Sacele, 85 la Ploiesti si 40 la Suceava.

Cat priveste Municipiul Bucuresti, ANL are in plan constructia a 64 de apartamente si a 760 de case in sectorul I, a 180 de partamente si circa 400 de case in sectorul II, a 132 de apartamente si 41 de case in sectorul III si a 115 apartamente si 224 de case in sectorul VI.

Programul de locuinte in regim de inchiriere pentru tineri prevede constructia a 8.345 de apartamente in intreaga tara in anul 2001. -Avem deja aprobarile necesare pentru 6.611 aparatamente, restul urmand sa fie acordate pe 6 iunie a.c.-, a precizat Stefanescu.

Finantarea programului va fi asigurata dintr-un credit in valoare de 100 milioane de dolari, ce va fi acordat ANL de Banca de Dezvoltare a Comunitatii Europene, cu sediul la Paris. Directorul general al ANL ne-a declarat ca prima transa din acest credit, in valoare de 60 milioane de dolari, va fi acordata in luna iunie a.c., restul banilor urmand sa intre in tara in momentul in care 70% din valoarea primei rate va fi epuizata. -Proiectele noastre de constructie au intrat deja in board-ul bancii. Este prima data cand Romania primeste un imprumut mai mare de 20 milioane de dolari, fara a fi nevoie de garantia statului. Reprezentantii Bancii de Dezvoltare de la Paris au fost convinsi de viabilitatea proiectelor prezentate de noi si aprobarea precontractului va fi doar o simpla formalitate-, a mai spus Dorin Stefanescu.

Durata de rambursare a creditului va fi de 15 ani, cu o perioada de gratie cuprinsa intre 3 si 5 ani si cu o dobanda anuala de 5-6%. Partea romana va asigura in cadrul acestui proiect terenurile pentru constructii (si viabilizarea acestora), proiectele pentru viitoarele apartamente, asistenta tehnica la constructie, precum si toate cheltuielile aferente viitoarelor lucrari.

Programul de constructie a locuintelor individuale va fi finantat din alocatia bugetara a ANL pe acest an, care insumeaza 500 miliarde de lei si din credite externe in valoare de 300 milioane de dolari. Acordurile de imprumut vor fi perfectate in perioada urmatoare.

Recent, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a stabilit la 35.000 dolari limita maxima a creditului ipotecar care va fi acordat pentru construirea de locuinte. -Nu vrem sa construim case pentru cei care au bani multi-, a explicat ministrul Miron Mitrea motivul fixarii acestui plafon.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.