Un numar de 502 de companii au depus notificari la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) pentru furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice, cele mai multe fiind inaintate de firme din Bucuresti. -Majoritatea notificarilor, 161, provin de la firme din orasul Bucuresti, urmat de judetele Bacau (22), Arges (16) si Vrancea (15). Pe regiuni, Muntenia (inclusiv Bucuresti) ocupa primul loc, cu 58%, urmatoarele locuri fiind ocupate de Transilvania, cu 24%, si Moldova, cu 20%-, sustine Alexandrina Hartan, vicepresedintele ANRC.
Reprezentantul ANRC a adaugat ca din totalul companiilor care au depus notificari, 478 de firme au optat pentru furnizarea de retele, in timp ce 328 sunt interesate sa asigure servicii de comunicatii electronice. -Dintre acestea, 107 companii intentioneaza sa furnizeze servicii de telefonie destinate publicului. Cea mai mare parte, 97 de firme, vrea sa activeze pe segmentul convorbiri internationale, in timp ce 71 de societati vizeaza piata apelurilor locale-, a afirmat vicepresedintele ANRC. Hartan a mai spus ca 51 de companii si-au manifestat intentia de a instala telefoane publice. In privinta furnizorilor de servicii Internet, reprezentantul ANRC a afirmat ca 159 de firme au depus, pana la 27 ianuarie, notificari la Autoritate. -Dintre acestea, 135 vor furniza servicii Internet prin dial-up, 99 prin cablu, 137 prin linii inchiriate si 128 prin suport radio-, a precizat Hartan.
La cerere, dupa sapte zile de la inregistrarea notificarii, ANRC poate elibera un certificat-tip care sa ateste dreptul solicitantului de a furniza anumite tipuri de retele sau servicii de comunicatii electronice si in care se prezinta conditiile in care acesta beneficiaza de dreptul de acces pe proprietati si de dreptul de a negocia acorduri de acces sau de interconectare.
-Numarul certificatelor-tip emise de ANRC se ridica la 308-, a mai spus Hartan. Orice firma interesata sa furnizeze retele si servicii de comunicatii electronice poate sa depuna notificari la ANRC.