Home IT & Comunicatii Apocalipsa pe Internet

Apocalipsa pe Internet

DISTRIBUIŢI

Intreaga lume informatica si-a tinut ieri suflarea dupa ce expertii antivirus au descoperit ca Sobig.F este mult mai priculos decat se credea initial. Scopul ascuns al creatorilor virusului este de a controla din umbra toate computerele infectate, programandu-le sa descarce un program misterios. Daca le va reusi aceasta manevra, exista riscul ca reteaua mondiala de calculatoare sa se prabuseasca. De fapt, hackerii incearca sa-si creeze o retea de computere care sa le respecte orbeste instructiunile. O data ce au preluat controlul, nimeni nu va mai putea face nimic pentru a-i opri. Din aceasta cauza, Biroul Federal de Investigatii al Statelor Unite a declansat o vanatoare de oameni comparabila cu razboiul impotriva terorismului inceput dupa atentatele din 11 septembrie de la New York. O alta coincidenta ingrijoratoare este ca virusul a fost programat sa inceteze sa se raspandeasca pe 10 septembrie 2003, cu o zi inainte de tragica aniversare a apocalipsei new-yorkeze.

O descoperire stupefianta

Vremurile virusilor care sterge date de pe hard-disk sau fac sa iasa fum din computere au apus. Acum, sunt programati sa stea ascunsi, sa raporteze periodic ca sunt la datorie si sa faca ce le spune stapanul atunci cand are nevoie de serviciile lor, ca o retea de spioni obedienti, dar mortali. Din aceasta cauza, mitul pustilor geniali si boemi care pot penetra serverele agentiilor guvernamentale americane pentru ca dupa aceea sa fie angajati de FBI sau de CIA este pe cale sa dispara o data pentru totdeauna. Zilele acestea, criminalitatea informatica a ajuns sa fie tratata la fel de serios ca terorismul international.

Vineri dupa amiaza, cercetatorii antivirus au descoperit ca Sobig.F contine o instructiune ascunsa care trebuia sa comande tuturor computerelor infestate sa se conecteze la un site pe Internet, de unde urmau sa descarce un program. Marea problema este ca nimeni nu stie pana acum ce trebuie sa faca acel program.

Poveste politista cu virusi

Virusul Sobig a fost lansat pe Internet in ianuarie 2003. Pana acum au aparut sase versiuni, fiecare dintre acestea fiind programata sa inceteze a se raspandi la aproximativ o luna de la lansare. Saptamana trecuta, cateva zeci de utilizatori ai unui site au fost infectati cu a sasea varianta: Sobig.F, dupa ce au descarcat ceea ce ei credeau ca sunt fotografii nud. Potrivit presei americane, FBI a descoperit ca virusul a fost -plantat- pe acel site de o persoana care folosea un cont de acces la Internet al unei firme din Arizona: Easynews. Urmarind firul, autoritatile americane au ajuns la un utilizator casnic de Internet din British Columbia, al carui computer era infectat cu Sobig.F. Ulterior, s-a dovedit ca persoana respectiva era nevinovata, deoarece contul sau de acces fusese furat cu cateva zile inainte de declansarea atacului.

In doar o saptamana, epidemia virtuala a contaminat aproximativ 150.000 de computere, potrivit producatorilor de programe antivirus. Marea majoritate a computerelor infestate se gasesc in America de Nord (87.000), urmata de Europa (52.000) si Asia (6.000).

Vinerea trecuta, cercetatorii au descoperit ca virusul Sobig.F contine o instructiune ascunsa prin care comanda tuturor masinilor infectate sa stabileasca o conexiune cu 20 de computere, incepand de sambata, de la ora 15.00. Cele 20 de computere ar fi trebuit sa redirectioneze cele aproxiamtiv 150.000 de computere infestate catre un site de unde trebuia descarcat un program misterios. Imediat dupa ce a fost descoperita manevra, agentiile federale americane au declansat cautarea furibunda a celor 20 de computere.

Prevestiri sumbre

Chiar daca programul de care se temea toata lumea ar fi fost inofensiv, volumul imens de date care ar fi trebuit sa fie descarcat prin cele 20 de computere ar fi putut duce la blocarea serverelor si, implicit, la colapsul Internet-ului, au explicat expertii in securitate. Din fericire, pana sambata la ora 13.00, FBI a reusit sa opreasca toate cele 20 de computere intermediare, astfel incat misteriosul program nu a ajuns la destinatie.

Vestea proasta este ca virusul permite creatorului sau sa-i furnizeze o noua lista cu computere intermediare, prin care sa descarce programe in computerele infectate. -Creatorul virusului urmareste sa construiasca o retea, transformand computerele infestate in zombie pe care sa-i controleze-, a declarat Vincent Weafer, director in cadrul companiei Symantec.

Un scenariu si mai pesimist a fost avansat de domnul Eddy Willem, expert in cadrul Institutului European pentru Cercetare Antivirus. El a avertizat ca raspandirea exponentiala a lui Sobig.F poate duce la blocarea Internet-ului, lucru care ar avea efecte economice dezastruoase asupra tarilor dezvoltate, care au ajuns dependente de tehnologiile noi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.