Home IT & Comunicatii -Armistitiul-, ultima arma a BSA impotriva pirateriei software

-Armistitiul-, ultima arma a BSA impotriva pirateriei software

DISTRIBUIŢI

Business Software Alliance (BSA) a lansat din aceasta luna o campanie de intrare in legalitate, de tip -armistitiu-, destinata utilizatorilor de programe fara licenta din Romania. -Obiectivele campaniei sunt reducerea ratei pirateriei in Romania, oferirea de sprijin pentru intrarea in legalitate, prin contact direct cu BSA, si cresterea vizibilitatii in legatura cu criminalitatea software si necesitatea respectarii proprietatii intelectuale-, sustine Nicolae Burchel, reprezentantul BSA in Romania.

-Armistitiul-, propus de BSA pentru o perioada de 60 de zile, inseamna o -perioada de gratie- in care organizatia, in numele membrilor reprezentati in Romania (Adobe, Autodesk, Macromedia, Symantec si Microsoft), nu va depune plangere penala impotriva utilizatorilor de programe de calculator inscrisi in acest program. -Vom trimite formulare la 15.000 de firme. Cei care vor sa intre in acest program trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: inventariaza programele instalate pe PC-urile lor sau ale companiei pe care o conduc, completeaza formularul, mentionand numarul de programe instalate si licente detinute, si-l trimit la BSA. Utilizatorul participant trebuie ca, pana la 30 aprilie, sa se asigure ca nu utilizeaza software fara licenta, prin achizitionarea licentelor necesare-, a explicat Burchel.

BSA nu incheie armistitiu cu cei care distribuie programe de calculator in mod ilegal, intrucat, potrivit oficilalilor organizatiei, acestia savarsesc cu buna- stiinta o activitate ilegala, concureaza neloial distribuitorii autorizati de software si ii expun pe proprii clienti riscului de a suporta sanctiuni prevazute de legislatia romaneasca. -Necesitatea derularii unei astfel de campanii a aparut in urma dialogului purtat de BSA cu reprezentantii companiilor utilizatoare de software. Acestia au solicitat derularea unei campanii de intrare in legalitate in Romania, constientizand riscul real de a fi verificati de autoritati si de a suporta consecintele legale ale utilizarii ilegale de software. Pana in prezent, pentru utilizarea ilegala de software au fost date patru sentinte definitive, in urma carora vor fi efectuate pedepse cu inchisoarea cu durata de un an de zile-, a afirmat Burchel.

Anul trecut, autoritatile din Romania au executat mai mult de 250 de controale, prin care au identificat utilizari neautorizate de programe de software. Nivelul despagubirilor pe care trebuie sa le plateasca cei care au incalcat prevederile Legii 8/1996 variaza intre 500 si 40.000 de dolari. In Romania, rata pirateriei software era de 77% la sfarsitul anului 2000, conform unui studiu al International Planning Research Corp., mult superioara mediei de la nivelul Europei de Est (63%) sau de Vest (34%). Aceasta rata genereaza, anual, pierderi de zeci de milioane de dolari pentru producatorii de software, dar si bugetului de stat, prin neincasarea taxelor si impozitelor aferente.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.