In curand, romanii vor fi obligati prin lege sa-si asigure locuintele impotriva catastrofelor naturale: inundatii, cutremure si alunecari de teren. Conform proiectului de lege, valoarea minima de asigurare va fi de 20.000 EUR, reprezentand 70.000 RON, iar prima de asigurare anuala va fi de 20 EUR sau de 70 RON. Asigurarea obligatorie priveste doar constructiile care au destinatia de locuinta, nu si bunurile sau dependintele. Daca valoarea locuintei este mai mare de 20.000 de euro, proprietarul va avea optiunea de a se asigura la adevarata valoare a casei.
In Romania, numarul locuintelor asigurate este in continuare foarte mic, comparativ cu statele UE. In special in zona urbana, unde si veniturile sunt mai mari, se incheie mult mai multe asigurari de locuinte. Multe dintre polite sunt incheiate in mod obligatoriu atunci cand se contracteaza un credit ipotecar. De altfel, exista institutii bancare care suporta costul politelor de asigurari pentru locuinte pe toata perioada creditarii. Paradoxul abia acum incepe. In mediul rural se incheie putine asigurari de locuinte, desi acolo riscul producerii unor catastrofe naturale este foarte mare. Ramane de vazut care va fi situatia caselor din zona rurala care sunt vechi si construite din materiale proaste, gen chirpici. In ce masura societatile de asigurari vor dori sa incheie polite de asigurari pentru niste case care nu ofera niciun fel de stabilitate?
Societatile de asigurari ofera pachete complexe, incluzand, pe langa asigurarea locuintei, o asigurare de raspundere civila fata de terti a proprietarului si o asigurare de accidente a membrilor familiei. Este cazul societatii Allianz Tiriac. Alaturi de asigurarea privind catastrofele naturale, pot fi luate in considerare incendiile, exploziile sau riscul de furt prin efractie sau talharie. De asemenea, se pot asigura bunuri casabile, bani si/sau valorile din seifuri, chiar si pe timpul transportului. Pentru daunele totale se primeste suma asigurata din polita, iar pentru cele partiale se plateste in limita sumei asigurate din polita sau costul reparatiilor, refacerii, restaurarii, inlocuirii partilor avariate sau distruse, la data daunei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane