Asigurarea CASCO pentru ATV-uri pare să fie o enigmă chiar și pentru agenții de asigurări. Dincolo de neștiința acestora, segmentul este guvernat de un paradox: companiile de asigurări nu acoperă și riscurile off-road sau cele produse în timpul unor competiții de profil.
Cei care își cumpără un ATV nu intenționează să-l folosească pe drumurile naționale, ci pe terenuri accidentate, unde nimănui nu-i trece măcar prin minte să toarne o bucată de asfalt. Cum prețurile la care pot fi achiziționate ATV-urile nu sunt de neglijat, mai ales dacă ținem cont că cei mai mulți iubitori de motoare optează și pentru accesorii destul de scumpe, asigurarea CASCO devine o necesitate. Aici se naște paradoxul: asigurătorii nu își despăgubesc clienții dacă paguba s-a produs în afara drumurilor naționale. În plus, companiile impun și franciza în caz de avarie și furt, nivelul acesteia fiind mult mai mare decât în cazul poliței CASCO pentru autoturisme.
Unul dintre cel mai bine vândute modele de ATV la nivel național este Linhai 300 Classic. Pentru un model cu tracțiune integrală, capacitate cilindrică de 275 de centimetri cubi și 21 de cai putere, cumpărătorul scoate din buzunar o sumă de 4.200 de euro. Prima de asigurare variază în funcție de companie, între 6% șI 10% din valoarea asigurată.
La Asiban, tariful de primă se calculează în funcție de două tipuri de asigurare: mediană și extinsă. În primul caz, sunt acoperite riscurile de avarii și furt, iar prima este de 420 de euro. Pentru varianta extinsă, care acoperă și riscul de vandalism, prima este de 504 euro. Indiferent de varianta aleasă, clientul suportă o franciză de 20% pentru furt total și de 5% pentru daună.
La alte companii, lucrurile nu stau chiar atât de simplu. La Asitrans, de exemplu, agenții habar nu au dacă societatea încheie sau nu astfel de contracte. Cei de la OTP spun că "produsul este încă în construcție", deci nu se știe dacă i se poate oferi clientului acoperire off-road sau cât costă polița. Nici la BT Asigurări nu am avut noroc din prima, agentul răspunzând-ne că "De obicei nu se face. Stați să vad dacă se face acum." După o așteptare de câteva minute, am aflat că societatea nu mai încheie polițe pentru ATV-uri, poziție adoptată și de Allianz, Carpatica, Generalli, ING sau Omniasig.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane