Mecanicii auto dau vina pe companiile de asigurări pentru calitatea slabă a reparațiilor pe care le efectuează. Asigurătorii aruncă vina pe mecanici, acuzându-i că umflă facturile. Plimbat de la unul la altul, clientul rămâne singurul păgubaș.
De câțiva ani, service-urile auto și companiile de asigurări își spală rufele murdare în public, fără să reușească să rezolve o problemă care îi lasă pe șoferi cu buzunarul gol. Mecanicii spun că prin contractele CASCO sunt "stimulați" să folosească piese mai ieftine. Clientul încheie asigurarea CASCO, iar ,mai nou, toate companiile impun o franciză de minimum 100 de euro. În cazul producerii unui eveniment, apelează la agentul de asigurare pentru a vedea cum poate fi reparată mașina. Agentul îi recomandă un service agreat de compania pentru care lucrează. Toate bune și frumoase până aici, numai că odată ajuns cu mașina în service, proprietarul constată că asigurarea nu acoperă toate costurile și că mecanicii sunt sfătuiți de agenți să folosească piese care nu sunt originale.
Autoritățile nu pot face mare lucru atunci când vine vorba de calitatea reparațiilor făcute în service, în baza unui contract de tip CASCO. "CSA nu poate face nimic. Discuția asta se poartă de foarte mult timp", ne-a declarat Albin Biro, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Pe termen lung, soluția ar fi implementarea unor sisteme electronice de vericare, similare celor din statele europene, cu ajutorul cărora să poată fi ținută o evidență strictă a daunelor și a costurilor. Însă, cât timp mica înțelegere funcționează și între șoferi și mecanicii auto, pe de o parte, și între șoferi și agenții de asigurări, respectiv mecanici și agenți, de cealaltă parte, implementarea sistemelor electronice mai are de așteptat. "Niciodată nu se va rezolva problema, pentru că sunt chestiuni subiective. Este vorba de corupție și de o parte și de alta. Tocmai aceasta este piedica, dacă dintr-un sistem ca acesta câștigă și mecanicul și agentul de asigurări", a punctat Albin Biro. Nici Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu poate face mare lucru, fără o sesizare punctuală. "ANPC, la sesizarea unui consumator nemulțumit, va face o verificare a prevederilor contractuale", ne-a precizat vicepreședintele ANPC, Gheorghe Ciubotaru. Anul acesta, Autoritatea nu a primit nicio sesizare, însă are planificate acțiuni de control privind activitatea mecanicilor auto. Până atunci însă, între companiile de asigurare, mecanici și autorități, păgubaș rămâne șoferul, care se trezește și cu buzunarul gol, pentru că plătește polița CASCO cu franciză, și cu reparații făcute de mântuială.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane