Românii își pot face pensii facultative și la fonduri din străinătate. Însă aderarea depinde și de decizia operatorilor europeni de a accepta participanți străini.
Numeroase companii europene care mizează pe asigurările de viață și-au
manifestat intenția de a intra pe piața românească, multe dintre ele notificând deja Comisia de Supraveghere în acest sens. Ori, mare parte operează și fonduri de pensii. Chiar dacă am putea fi tentați să credem că aceasta îi va motiva în atragerea participanților români, specialiștii spun că e posibil ca administratorii străini să nu fie de aceeași părere, pentru că și-ar reduce din felia de pe segmentul asigurărilor de viață. Președintele CSSPP, Mircea Oancea, puncta în cadrul unei conferințe de presă că implementarea sistemului de pensii private este benefică pieței asigurărilor pentru că asigurătorii vor trebui să vină cu produse competitive.
Pentru a deveni participant la un fond de pensii din străinătate, un cetățean român trebuie să contacteze instituția respectivă. "Depinde dacă administratorul respectiv acceptă participanți din afara țării, dar numai pe pilonul II, al pensiilor facultative, se poate face o asemenea opțiune", explică Mihai Șeitan, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii. Întrebat dacă participarea la un fond din străinătate este o opțiune, Mihai Șeitan ne-a spus că e bine să vedem cum merg fondurile de pe piața locală și abia apoi să decidem. Atunci când veți cântări ofertele fondurilor din străinătate, e bine să fiți foarte atenți la condițiile stipulate în prospectul schemelor de pensii, mai ales că băncile percep comisioane deloc de neglijat pentru transferurile monetare transfrontaliere.