Home Asigurari Asiguratorii pot functiona si dupa 10 aprilie

Asiguratorii pot functiona si dupa 10 aprilie

DISTRIBUIŢI

Guvernul a salvat societatile de asigurari de la intrarea in ilegalitate. Printr-o ordonanta de urgenta, termenul de autorizare a asiguratorilor, in conditiile noii legi ce reglementeaza domeniul (Legea 32/2000), a fost prelungit pana la o data incerta. In fapt, societatile de asigurari mai pot functiona inca patru luni de la data in care in -Monitorul Oficial- se va publica numirea membrilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de catre Parlament. Termenul initial, prevazut de Legea 32/2000, pana la care societatile de asigurari trebuiau autorizate de Comisia de Supraveghere, expira la 10 aprilie. Or, in conditiile in care membrii comisiei nu au fost numiti de catre Parlament nici pana in prezent, toti asiguratorii ar fi intrat in ilegalitate din data de 11 aprilie.

Chiar daca situatia a fost salvata de Guvern, piata asigurarilor ramane fara o lege functionala. Desi a fost adoptata la inceputul anului trecut, Legea 32/2000, care reglementeaza domeniul, nu are inca norme de aplicare, acestea fiind elementele-cheie pe baza carora se va face reglementarea pietei. Normele nu exista dintr-un motiv simplu: nu are cine sa le emita. Aceasta, deoarece entitatea care urma sa aiba aceasta sarcina, preluand atributiile actualului Oficiu de Supraveghere a Activitatii de Asigurare – Reasigurare (OSAAR), iesind din subordinea Ministerului Finantelor, si anume aceeasi Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), nu a fost numita in tot acest timp de catre Parlament.

Parlamentarii vechii legislaturi trebuiau sa numeasca membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pana in luna iunie 2000. Puterea s-a schimbat, intre timp, insa propunerile nu au fost facute nici pana in prezent. Cei cinci membri – un presedinte, un vicepresedinte si trei membri – trebuiau propusi, dupa vechiul algoritm parlamentar, de catre PNTCD, PD, PNL, PDSR si PRM. Singura propunere oficiala a fost facuta de PNTCD, in persoana fostului deputat Ion Botescu. Celelalte partide au preferat sa traga de timp, in asteptarea alegerilor care sa permita un -algoritm- mai avantajos. Rezultatul: PNTCD si-a pierdut dreptul de a mai face o propunere, neintrand in actualul Parlament, locul sau in Comisie revenind celorlaltor partide care au trecut pragul electoral. Pretul acestui mic aranjament a fost insa destul de mare: timp de aproape un an, piata asigurarilor a fost lasata cu o lege nefunctionala si cu un organism de supraveghere (OSAAR) lipsit de puteri.

Atunci cand va fi numita, noua Comisie de Supraveghere va controla piata asigurarilor, avand puteri largite fata de vechiul OSAAR. In atributiile sale intra chiar si interventia in activitatea unui asigurator, daca membrii comisisi considera ca managementul acestuia pune in pericol banii asiguratilor. Absenta normelor metodologice nu este singura problema legata de noua lege a asigurarilor. Cateva dintre prevederile ei intra in contradictie cu alte acte normative, iar diferitele institutii ale statului sunt departe de a fi ajuns la un acord pentru clarificarea situatiei. Cea mai grava suprapunere de prevederi legislative contradictorii este legata de deductibilitatea primelor de asigurare. In timp ce noua lege a asigurarilor stabileste foarte clar ca astfel de cheltuieli sunt deductibile, Legea impozitului pe venitul global nu recunoaste aceasta deductibilitate. Cel mai vehement s-a opus in trecut deductibilitatii primelor de asigurare Ministerul Finantelor, cu toate ca o astfel de facilitate ar incuraja populatia sa se protejeze impotriva riscurilor prin asigurare, contribuind, in acelasi timp, la dezvoltarea pietei.

Rezolvarea situatiei, prin clarificarea actelor normative respective, ramane in sarcina noului Guvern, la fel cum noului Parlament ii revine misiunea de a numi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, astfel incat legea de reglementare a domeniului sa devina functionala. Desi era trecuta initial pe lista de prioritati a actualei puteri, numirea Comisiei a ramas de cateva luni tot pe lista de asteptare a Parlamentului. In tot acest timp, asiguratorii vor continua sa functioneze dupa vechile reguli, desi o parte s-au adaptat deja cerintelor de capital ale noii legi, prin majorari ale capitalului social sau fuziuni. Pana cand parlamentarii isi vor gasi timp sa numeasca membrii Comisiei, supravegherea pietei va fi facuta de catre acelasi OSAAR, aflat in subordinea Ministerului Finantalor, chiar daca atributiile si aria de interventie a acestuia, in vederea protejarii intereselor asiguratilor, sunt limitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.