Home Asigurari Asiguratorii vor raporta estimarea bugetului pentru anul urmator

Asiguratorii vor raporta estimarea bugetului pentru anul urmator

DISTRIBUIŢI

CSA a pregatit un nou ordin care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, pentru punerea in aplicare a normelor privind forma si continutul raportarilor financiare si tehnice ale asiguratorilor si reasiguratorilor. Aceste categorii de companii vor trebui sa puna la dispozitia CSA toate informatiile necesare efectuarii unei analize fundamentate a situatiei financiare a acestora la un moment dat. Datele furnizate vor trebui sa permita si evaluarea evolutiei respectivelor companii, inclusiv a principalilor indicatori privind activitatea desfasurata.

CSA poate examina orice document

Raportarile in cauza vor contine, printre altele, valoarea activelor, obligatiile, situatia veniturilor si cheltuielilor, portofoliul de asigurari, numarul de contracte, situatia tranzactiilor efectuate, sinteza activitatii de reasigurare, sumele indemnizatiilor datorate si platite, nivelul expunerii asiguratorului la riscurile de catastrofe naturale, structura actionariatului, structura personalului, in functie de natura contractului de munca, situatia litigiilor precum si alte informatii considerate importante cu privire la activitatea de asigurare.

Pentru fiecare tipologie de informatie care se raporteaza, noile norme prevad formulare speciale si termene precise de depunere. In principiu, e vorba de o avalansa de raportari, unele lunare, altele trimestriale, altele anuale, dar experienta dovedeste necesitatea acestora in scopul evitarii unor situatii delicate ale unor companii, aspect relativ des intalnit inclusiv pe piata romaneasca de profil.

Normele prevad ca toate raportarile care cuprind informatiile precizate anterior trebuie sa se faca doar in baza datelor din evidentele contabile si operative, intocmite potrivit legislatiei in vigoare. Dar CSA poate solicita, in baza Legii nr. 32/2000, orice informatie sau document de la asiguratori sau reasiguratori in vederea clarificarii unor aspecte rezultate din analiza raportarilor, inclusiv a datelor inregistrate in evidenta operativa si a documentelor care stau la baza inregistrarii lor in evidenta contabila. Regula precedenta functioneaza si in situatia cand CSA examineaza sau actualizeaza anumite conditii specifice acordarii autorizatiei de functionare.


Incadrarea pe clase, in functie de riscul asigurat

In categoria raportarilor anuale se incadreaza situatiile financiare anuale, cele privind evolutia si structura capitalului social, situatia anuala privind angajatii si nivelul de salarizare, lista anuala a litigiilor cu asiguratii, alti asiguratori sau reasiguratori, dupa caz, cu brokerii de asigurare si agentii de asigurare, inclusiv cu alte persoane fizice si juridice. De asemenea, anual se raporteaza si incadrarea produselor pe clase de asigurari generale, incadrarea pe clase de asigurare facandu-se in functie de riscul principal asigurat din cadrul unui contract de asigurare. In cazul produselor pe clase de asigurari de viata, incadrarea se va face in functie de riscul principal asigurat din cadrul unui contract de asigurare.

Un capitol cheie al raportarilor va fi cel referitor la estimarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul viitor, distinct pentru cele doua categorii de asigurare, generale si de viata, care va fi completat cu indicatorii prevazuti in conturile tehnice. Raportarea se va face pana la data de 15 decembrie a anului in curs pentru anul viitor. Cum noile norme vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, prima raportare de acest gen va fi depusa pana la 15 decembrie a anului viitor.

Important este si faptul ca bugetul de venituri si cheltuieli va include indicatori privind veniturile si cheltuielile din bilant, precum si indicatorii din centralizatorul de tranzactii si obligatii pentru activitatea de asigurare practicata. De asemenea, asiguratorii vor depune la CSA si raportarile veniturilor rezultate din plasamentele aferente activelor admise sa acopere rezervele tehnice pentru activitatea asigurarilor generale si pe cea a veniturilor rezultate din plasamentele aferente activelor admise sa acopere rezervele tehnice pentru activitatea asigurarilor de viata, dupa caz.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.