Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a pregătit un nou act normativ care va conţine noile norme de autorizare a asigurătorilor din Romania, care se remarcă prin impunerea unei transparenţe totale asupra provenienţei banilor acţionarilor. Companiile deja existente pe piaţă, dacă vor constata că au anumite incompatibilităţi privind provenienţa capitalului sau cu standardele impuse atat acţionarilor, cat şi unor persoane cu funcţii de conducere, vor trebui să se conformeze în anumite termene, în caz contrar putand fi sancţionate chiar cu retragerea autorizaţiei de funcţionare.
Spre exemplu, în cazul incompatibilităţii privind provenienţa capitalului, termenul este de 12 luni de la intrarea noilor reglementări, în timp ce pentru soluţionarea problemelor de incompatibilitate profesională, termenul minim poate fi şi de două săptămani.
În principiu, pe langă condiţiile privind aspectele precizate anterior, noii asigurători vor trebui să treacă un test serios prin prezentarea studiului de fezabilitate, noile norme impunand nu doar un anumit sumar al acestuia, ci soluţii concrete la probleme dintre cele mai serioase.
Studiul de fezabilitate, un obstacol serios
În primul rand, studiul de fezabilitate va cuprinde analiza pieţei asigurărilor, prezentarea activităţii asigurătorului ce urmează să fie desfăşurată, natura angajamentelor sau a riscurilor pe care acesta şi le propune să le acopere, precum şi regulile de selectare a acestora, dar şi organigrama şi regulamentul de organizare şi funcţionare. Dar acestor documente, relativ simple, li se va adăuga estimarea marjei de solvabilitate minimă pe 3 ani pentru asigurările generale şi de 5 ani pentru asigurări de viaţă, elementele fondului minim de siguranţă, pe o perioadă de 3 ani pentru asigurări generale şi de 5 ani pentru asigurări de viaţă şi chiar estimarea cheltuielilor generale de administraţie şi a cheltuielilor cu comisioanele, precum şi sursele de finanţare ale acestora pe o perioadă de 3 ani pentru asigurări generale şi de 5 ani pentru asigurări de viaţă. În estimarea cheltuielilor vor trebui incluse chiar şi cheltuielile aferente conducerii executive. De asemenea, nu vor putea lipsi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe 3 ani la asigurări generale, respectiv 5 ani la asigurări de viaţă, proiectul contului de profit şi pierderi, proiectul contului tehnic al asigurărilor practicate, proiectul contului netehnic, după caz, calculele specifice pentru rezervele tehnice şi cele justificative pentru tarifele de primă pentru clasele sau riscurile pentru care solicită autorizarea.
Studiul de fezabilitate cuprinde şi alte documente ce nu vor mai fi prezentate în cadrul de faţă.
Aceleaşi condiţii şi pentru acţionarii indirecţi
După intrarea în vigoare a noilor norme, nu vor mai putea avea calitatea de acţionari direcţi sau indirecţi, printre altele, membrii fondatori care au calitatea de acţionari, asociaţi sau persoane semnificative ale unui broker de asigurare sau de reasigurare. În cazul persoanelor fizice se impune ca acestea să nu fi fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune în dauna avutului particular sau public, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, spălare de bani, deturnare de fonduri, evaziune fiscală ori pentru alte fapte de natură să conducă la concluzia că nu sunt create premisele necesare pentru asigurarea unei gestiuni sănătoase şi prudente a asigurătorului. Proba se va face cu cazierul judiciar, iar în cazul unei persoane fizice străine cu un document echivalent care atestă că aceste cerinţe sunt îndeplinite, emis de o autoritate administrativă sau judiciară, autentificat notarial, însoţit de traducerea legalizată în limba romană la Ambasada sau Consulatul Romaniei din statul sau statele în care persoana în cauză a domiciliat cel putin şase luni în ultimii cinci ani.
Dar pentru persoanele fizice care doresc să se implice în vreo societate de asigurare drumul e complet barat dacă au condus o societate declarată falimentară sau s-au aflat în conducerea unei companii care, după încetarea activităţii sub orice formă, nu şi-a respectat obligaţiile faţă de terţi. Potrivit noilor reglementări, astfel de personaje vor fi eliminate din structurile asigurătorilor existenţi.