Home Monden Avansul spre decontare

Avansul spre decontare

DISTRIBUIŢI

Exista unele controverse in ceea ce priveste posibilitatea acordarii de avansuri spre decontare pentru alte persoane decat salariatii unei societati comerciale. Unii sustin ca astfel de avansuri nu pot fi acordate decat persoanelor incadrate cu contract individual de munca, cu excluderea administratorilor, asociatilor, precum si persoanelor straine de societate. Ba chiar unii sustinatori a acestei teze ii exclud si pe cei angajati cu conventie civila de prestari servicii de la posibilitatea incasarii de avansuri spre decontare. Altii (alaturi de care ma situez si eu) admit posibilitatea acordarii de avansuri spre decontare si altor persoane din afara salariatilor, cu exceptia avansurilor pentru cheltuieli de transport, cazare si diurna.

Prima categorie isi intemeiaza punctul de vedere pe dispozitiile art. 29 din Regulamentul operatiunilor de casa aprobat prin Decretul 209/1976, potrivit caruia unitatile -pot acorda avansuri in numerar persoanelor incadrate in unitate.-In opinia acestora, referirea la persoane incadrate in unitate este de natura sa elimine orice alte persoane de la posibilitatea incasarii de avansuri spre decontare.

Dupa parerea mea, argumentul nu poate fi retinut, deoarece art. 29 din Regulamentul de casa nu exclude persoanele straine de unitate de la incasarea de avansuri spre decontare, ci prevede doar ca persoanele salariate pot incasa avansuri spre decontare. Desigur ca alta ar fi fost situatia in cazul in care textul prevedea posibilitatea acordarii de avansuri spre decontare doar salariatilor. In alta ordine de idei, in ceea ce priveste persoanele angajate cu conventie civila de prestari servicii, acestea sunt considerate persoane angajate. Art. 3 si 4 din L. 130/1999 nu permit nici un fel de dubiu asupra acestei concluzii, astfel incat excluderea acestor persoane din categoria celor care pot incasa avansuri spre decontare nu reprezinta decat o interpretare eronata a dispozitiilor legale.

Potrivit art. 5, alineatul 2, litera c din OG 15/1996 astfel cum a fost modificata prin OG 26/1997, persoanele juridice pot efectua plati in limita unui plafon zilnic de 30.000.000 de lei, plafon stabilit de L. 88/1998. Potrivit aceluiasi art. 5, la acordarea de avansuri spre decontare in scopul efectuarii de plati catre alte persoane juridice se va respecta nivelul plafonului de 30.000.000 de lei. Nici in acest caz nu se precizeaza ca avansurile spre decontare pot fi acordate doar salariatilor, ci se mentioneaza doar conditia ca la acordarea avansurilor sa se respecte plafonul de casa. Desi parerea mea este ca nu exista nici un fel de problema in acordarea avansurilor spre decontare altor persoane decat salariatii, totusi in privinta avansurilor acordate pentru transport si cazare nu-mi pot mentine aceeasi concluzie. In ceea ce priveste aceste cheltuieli, ele sunt specifice persoanelor incadrate cu contract individual de munca. O persoana straina de societate nu poate face deplasari in interesul serviciului. Controversata este totusi problema cheltuielilor facute in favoarea actionarilor sau asociatilor. Potrivit art. 4, alineatul 6, litera j din OG 70/1994, sunt cheltuieli nedeductibile cheltuielile efectuate in favoarea actionarilor sau asociatilor in situatia in care nu sunt impozitate la persoana fizica (asociat sau actionar). In instructiunile de aplicare se precizeaza ca sunt considerate cheltuieli facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, inclusiv cheltuielile de transport, cazare si diurna efectuate de actionarul sau asociatul care nu are calitatea de angajat. Desi instructiunile nu mai reiau conditia ca aceste cheltuieli sa nu fie impozitate la asociat sau actionar, aceasta conditie trebuie subinteleasa. In consecinta, cheltuielile de transport, cazare si diurna efectuate de actionarul sau asociatul care nu are calitatea de angajat sunt cheltuieli deductibile, daca aceste cheltuieli se impoziteaza la persoana fizica-asociat sau actionar.

Revenind insa la problema avansurilor spre decontare, concluzia logica este ca, din moment ce exista situatii in care asociatii sau actionarii (care nu au calitatea de angajati) pot efectua cheltuieli de transport, cazare si diurna, atunci exista posibilitatea ca acestia sa incaseze avansuri spre decontare pentru efectuarea unor astfel de cheltuieli.

Vlad Stefan

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.