Home IT & Comunicatii Bancile inlocuiesc ghiseele cu fibra optica

Bancile inlocuiesc ghiseele cu fibra optica

DISTRIBUIŢI

Parafrazand o celebra expresie, putem spune ca, in acest secol, daca nu esti rapid, nu existi. Intr-o lume in care tehnologia informatiei tinde sa ne modeleze cotidianul, accesul oamenilor la aplicatiile generate de aceasta este mai mult decat necesar. Occidentul a dat tonul in ceea ce priveste utilizarea Internetului de catre orice persoana pentru diverse servicii, inclusiv cele bancare.

Electronic Banking

In ultima vreme, din ce in ce mai multe banci romanesti, dupa modelul celor occidentale, au dezvoltat pentru clientii lor servicii prin intermediul Internetului, care sa evite deplasarea la sediul bancii, accesarea datelor direct din contul curent sau alte formalitati, care, in mod normal, dureaza. Denumita generic -Electronic Banking-, aplicatia ofera clientului bancii accesul la unele servicii oferite de aceasta 24 de ore din 24 si sapte zile din sapte cu minimum abuz de timp. Aceasta este o inovatoare forma de administrare a depozitelor deschise la o banca, prin care clientul are posibilitatea verificarii soldului si a tranzactiilor de pe conturile personale. In plus, poate ordona prin intermediul computerului plati interne programate si transferuri, precum si efectuarea de depozite la termen. In functie de fiecare banca si de cerintele clientilor, aceste servicii pot fi extinse sau ajustate. Prin aceasta metoda, clientii au anumite avantaje, cum ar fi accesul non-stop si din orice loc (cu conditia sa posede un PC si conectare la Internet), printr-o metoda rapida si sigura si mult mai ieftina decat modul traditional de operare prin intermediul sucursalelor respectivei banci.

Legatura prin Internet

Conditiile legale pentru a putea deveni un utilizator al acestei aplicatii dezvoltate de o anumita banca sunt simple. Trebuie semnat un contract pentru serviciul on-line si specificarea conturilor pe care le dorim disponibile pentru aceasta. In cazul in care persoana nu este client al respectivei banci, ea trebuie neaparat sa deschida un cont. Din punct de vedere tehnic, este nevoie de un PC cu sistem de operare Microsoft Windows 95, 98, NT, 2000 sau Milennium si acces Internet cu Internet Explorer 4.01 sau versiune superioara, Netscape Navigator 4.07, ori o versiune superioara. In plus, trebuie sa existe o versiune MS Java Virtual Machines 5.0 release 3194 sau una superioara. Aplicatia -Electronic Banking- utilizeaza ca mediu de comunicatie intre clienti si banca Internetul, o linie telefonica inchiriata sau una comutata si un modem. Utilizatorii nu trebuie sa-si procure un software special si nici banca nu trebuie sa realizeze instalarea unui software pe calculatorul personal. Instalarea aplicatiei se face prin incarcarea unor fisiere din pagina WEB a bancii.

Parole si niveluri de acces

In privinta securitatii, bancile lucreaza cu anumite companii specializate in software de acest gen, folosind tehnologii de encriptare conform -Secure Sockets Layer- (standard utilizat pentru encriptarea datelor de pe Internet), pe 40 sau 128 de biti. In momentul in care este accesata pagina de WEB a unei banci si aplicatia -Electronic Banking-, se identifica utilizatorul pe baza unei parole nominale, ierarhizate pe diverse niveluri de acces. Dupa incarcarea aplicatiei, clientul trebuie sa-si introduca propria parola si PIN-ul sau ID-ul sau. Acestea sunt stocate pe calculatorul bancii, care este izolat de Internet, pentru a anula posibilitatea identificarii din exterior. Parola fiecarui utilizator este encriptata, iar ID-ul personal este format din sucursala, analitic si treapta.

Calculatorul, care are stocata aplicatia -Electronic Banking-, este separat de retea printr-un -firewall- (un produs software si hardware care controleaza si limiteaza accesul computerelor din afara bancii catre cel intern). Acest program permite numai clientilor autorizati sa efectueze tranzactii. In cazul bancilor care folosesc tehnologia de encriptare pe 128 de biti (in prezent, cea mai avansata tehnologie de encriptare) pentru comunicarea intre PC-ul clientului si serverul bancii, formula de identificare este generata in functie de miscarile mouse-ului, de fiecare data cand este accesat serviciul. De aceea este necesara miscarea pentru cateva secunde a mouse-ului, cand are loc conectarea. Datorita acestor miscari, este asigurat un mai mare nivel al sigurantei transferului de date. Trebuie spus faptul ca toate bancile care dispun de serviciul -Electronic Banking- monitorizeaza si vizualizeaza tranzactiile bancare cu originea din mediul Internet.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.