– In caz de cutremur, daca cladirea centrala care gazduieste -creierul- retelei de ATM-uri este afectata, bancomatele trebuie sa-si poata relua in cel mai scurt timp functionalitatea, coordonate dintr-un centru de rezerva
– Marile companii sunt avertizate, de asemenea, sa-si asigure bazele de date
– Romania manifesta doar -o tendinta- catre aceste solutii, aplicantii deja asigurati fiind, inca, destul de putini
In urma evenimentelor de la 11 septembrie 2001, cand -Gemenii- au fost secerati de pe harta metropolei americane New York, comunitatea europeana a aplicantilor de solutii IT&C a fost pusa in fata unei provocari la care America gasise deja un raspuns: protejarea bazelor de date impotriva dezastrelor, astfel incat retelele de transmisie a datelor sa-si poata relua functionalitatea la un timp pe cat posibil mai scurt dupa producerea evenimentului. Din fericire, majoritatea companiilor ce-si aveau sediul in cei doi zgarie-nori isi formasera deja astfel de sisteme si au fost capabile sa-si pastreze -comoara- informatica, reluandu-si activitatea – unele, chiar la numai cateva minute dupa teribilul impact. Acestea isi formasera din timp dubluri ale bazelor de date, situate in alte locatii, din care au preluat imediat comanda in locul sistemelor distruse. Dupa acest model, Uniunea Europeana a recomandat, in special bancilor si companiilor mari, sa ia in calcul posibilitatea de a-si crea astfel de structuri si sa aloce fonduri speciale pentru conservarea lor. Cum era de asteptat, a aparut si o directiva a Comisiei Europene in acest sens, care prevede obligativitatea bancilor de a-si proteja bazele de date, normativul fiind valabil si pentru tarile candidate, printre care se numara si Romania.
Centrul de dezastru – copie fidela a sistemului de baza
Conceptul de -Disaster Recovery- prevede constituirea unei structuri informatice de comanda, similara celei deja existente (-centru de dezastru-), unde se salveaza, simultan, toate datele din baza centrala, al carei punct de comanda trebuie sa fie situat in alta cladire (chiar in alta localitate, daca este posibil) decat in sediul central. Astfel ca, daca reteaua de baza este distrusa ori trebuie sa-si intrerupa temporar functionalitatea (din diverse motive), comanda este automat redirectionata catre centrul de dezastru si toate terminalele afectate vor fi repuse in lucru.
O zi de recuperare -poate fi prea mult-
-Sa zicem ca un cablu de legatura dintre sediul bancii si reteaua ei de ATM-uri a fost sectionat din greseala sau, in caz de cutremur, cladirea sediului central se prabuseste si oamenii nu mai pot scoate bani din bancomate; daca aceasta situatie tinde sa dureze cateva zile – pana se remediaza reteaua – credibilitatea bancii incepe sa fie periclitata, considerandu-se ca a intrat in incapacitate de plata… Pentru a evita o astfel de perspectiva, bancile sunt primele care trebuie sa-si asigure din timp cel putin cate un centru de dezastru care sa poata prelua imediat controlul asupra retelelor de ATM-uri in caz de avarie-, a explicat Marius Tulea, directorul general al companiei Crescendo International – subcontractant pentru furnizorii de sisteme de securitate la aplicatiile IT. -Orice banca trebuie sa-si poata relua activitatea la scurt timp dupa un dezastru, stiut fiind faptul ca in acest domeniu o zi de intrerupere a activitatii poate insemna prea mult-, a mai afirmat Marius Tulea. El a precizat ca un astfel de sistem va fi prezentat pe larg, la expozitia CERF (Romexpo, 15 -19 aprilie), in cadrul -Casei de solutii- Crescendo, alaturi de Customer Relationship Management (CRM) si alte aplicatii.
Securitatea datelor – prioritara si pentru Romania
In tara noastra – unde Directiva CE privind securitatea bazelor de date va trebui sa fie adoptata pana la sfarsitul anului viitor – se manifesta, deocamdata, doar -o tendinta- catre aceste solutii, -aplicantii deja asigurati sunt, inca, destul de putini-. Oficialul companiei Crescendo spune ca, dintre potentialii aplicanti, cei mai multi se afla in faza ca se gandesc sa-si implementeze astfel de sisteme, iar ceilalti stiu de asa ceva doar din auzite; in schimb, bancile stau mai bine la acest capitol, majoritatea avand in derulare sau cel putin ca proiect prioritar constituirea de centre de dezastru pentru protejarea bazelor lor de date-.
Banca Mondiala organizeaza o conferinta privind finantarea riscurilor de catastrofa
In perioada 2-3 iunie a.c., capitala Statelor Unite ale Americii va gazdui conferinta cu titlul -Financing the Risks of Natural Disasters: A New Perspective on Country Risk Management- (-Finantarea riscurilor privind catastrofele naturale), organizata de catre Banca Mondiala. Participanti din toata lumea vor dezbate teme legate de asigurarile de catastrofa, elemente de management al riscului in tarile aflate in curs de dezvoltare (considerate ca fiind expuse intr-o foarte mare masura riscurilor de catastrofe), stabilirea riscului de tara etc. Organizatorii anunta ca acest eveniment isi propune in mod deosebit sa dezbata modalitatile de implementare a tehnicilor si metodelor de transfer al acestor riscuri.