Catedra de calculatoare a Universitatii Politehnica, din Bucuresti, a fost desemnata sa organizeze faza regionala Europa de Sud-Est, editia 2003-2004, in perioada 16-19 octombrie, drept recunoastere a valorii scolii romanesti.
Asociatia pentru Masinile de Calcul, cea mai renumita organizatie profesionala din domeniul computerelor, organizeaza cea de-a 28-a editie a concursului international de programare. Competitia va aduna, anul acesta, peste 20.000 dintre cele mai stralucite minti in domeniul programarii – studenti si profesori – intr-o adevarata batalie a creierelor. Finalele Mondiale ale concursului vor avea loc la Praga, in perioada 28 martie-1 aprilie, si vor reuni 72 de echipe selectate in urma concursurilor locale, preliminare si regionale.
Concursul ii provoaca pe studentii din domeniul calculatoarelor sa puna in practica, intr-o singura dupa-amiaza, ceea ce au invatat intr-un semestru de programare. Organizati in echipe de cate trei, studentii trebuie sa rezolve probleme complexe folosind atat instrumentele noi de dezvoltare software, cat si pe cele traditionale. Astfel, ei trebuie sa se bazeze pe abilitatile lor de programare si creativitate pe parcursul a cinci ore de logica, strategie si rezistenta mentala.
Colegii de echipa colaboreaza pentru a incadra dificultatea problemelor, pentru a deduce cerintele, proiecta spatii de testare si construiesc sisteme software care rezolva probleme propuse – toate acestea desfasurandu-se sub supravegherea stricta a unui juriu de experti. Pentru un student la calculatoare foarte bine pregatit, unele dintre probleme solicita doar precizie. Altele necesita cunoasterea si intelegerea unor algoritmi avansati. Iar altele sunt mult prea greu de rezolvat – cu exceptia, evident, a celor mai inteligenti concurenti din lume.
Concursurile de selectie pentru echipele din Europa se desfasoara pe cinci zone: Nord-Vest, Sud-Vest, Europa Centrala, Europa de Nord-Est si Sud-Est, din care fac parte: Albania, Bulgaria, Cipru, Croatia, Grecia, Iugoslavia, Macedonia, Moldova, Romania, Slovenia, Turcia si Ucraina.
In Romania, IBM si Forte Computers au pus la dispozitia organizatorilor din Politehnica Bucuresti toata infrastructura tehnica necesara desfasurarii acestui concurs de anvergura internationala prin furnizarea de echipamente performante si pachete software corespunzatoare.
Concursul International Universitar de Programare ACM (Asociatia pentru masinile de calcul) isi are originile intr-o competitie din Texas A&M, din anul 1970, gazduita de Alpha Chapter de la UPE (Upsilon Pi Epsilon) Computer Science Honor Society. Ideea a castigat rapid popularitate in Statele Unite si Canada, ca o initiativa inovatoare de a asista dezvoltarea celor mai buni studenti in domeniul, aflat atunci inca in primele stadii de dezvoltare, al stiintei calculatoarelor.
Concursul a evoluat intr-o competitie structurata pe mai multe niveluri cu primele finale sustinute la Conferinta ACM asupra stiintei Calculatoarelor, din 1977. Cu sediul central la Universitatea Baylor inca din anii *80, concursul s-a extins intr-o retea globala de universitati care gazduiesc competitii regionale pentru a se califica la Finalele Mondiale.