Home IT & Comunicatii Batalia pe societatea informationala

Batalia pe societatea informationala

DISTRIBUIŢI

De la inceputul acestui an, peste 1.200 de companii au intrat intr-o lupta pe viata si pe moarte, incercand sa-si taie o felie cat mai mare din tortul telecomunicatiilor. Potul cel mare a ajuns anul acesta la 3,6 miliarde de euro si creste. Dupa sase luni de la liberalizarea pietei, specialistii estimeaza ca telecomunicatiile vor ajunge sa valoreze 4,2 miliarde de euro, pana anul viitor, si avem deja sapte companii autorizate pentru a furniza servicii de telefonie prin satelit.

Daca este sa luam in calcul doar telefonia fixa, numarul abonatilor s-a dublat din 1995 incoace, ajungand de la doua la 4,2 milioane. Rata de penetrare a telefoniei fixe la nivelul gospodariilor a ajuns luna aceasta la 57%, iar rata digitizarii a crescut de la 6,8% in 1995 la 72% in 2003. In ceea ce priveste telefonia mobila, saltul a fost de-a dreptul spectaculos. Nu mai putin de 5,2 milioane de romani folosesc un telefon mobil, depasind cu un milion numarul posturilor telefonice fixe. Piata telefoniei mobile a depasit cu mult asteptarile, avand o rata de crestere de peste 85% pe ultimii trei ani.

Pana acum, 29 de companii au primit licente de numerotatie, existand potential pentru crearea a peste 20 milioane de noi posturi telefonice. Nu mai putin de 698 de companii au fost autorizate sa furnizeze retele de comunicatii electronice, iar 145 au obtinut dreptul de a furniza servicii de telefonie. Dintre acestea, 141 vor oferi servicii de telefonie fixa – 107 pe segmentul convorbirilor locale, 117 pe convorbiri interurbane si 131 pentru convorbiri internationale. 58 de companii si-au manifestat intentia de a instala telefoane publice, iar 53 vor oferi servicii ISDN.

De la tv la telefon

Firmele de cablu au 3,3 milioane de abonati, o penetrare in mediul urban de 78,5%, rata rurala fiind de 17%. Operatorii de cablu au inceput deja sa ofere transmisii de date si sa priveasca spre segmentul transmisiilor de voce. Prin comparatie cu utilizatorii de Internet, 45% din gospodarii sunt conectate la retele de cablu, iar 81% sunt in aria de acoperire a infrastructurii de cablu.

In acest moment dispunem de 30.000 kilometri de magistrale de fibra optica, ceea ce dovedeste ca Internetul in banda (broadband) s-a transformat dintr-un lux intr-o necesitate. Daca numarul total de conexiuni la Internet dedicate a crescut de 3,65 ori in anul 2002 fata de 2001, numarul de conexiuni broadband dedicate a crescut in aceeasi perioada de 21,8 ori, ceea ce a dus la o crestere a ponderii acestora din urma in totalul de conexiuni pentru acces la Internet de la 10,48%, in 2001, la 62,68% la sfarsitul anului trecut.

Se mizeaza pe bucla locala

Companiile nou-intrate au inceput prin a concura RomTelecom pe segmentul convorbirilor internationale, iar acum se fac primii pasi catre segmentul convorbirilor interurbane.

Dat fiind costul investitiilor in reteaua locala de acces si dependenta de reteaua de cupru a RomTelecom, concurenta in furnizarea de servicii complete de telefonie (incluzand conectarea la retea, utilizarea liniei si furnizarea de convorbiri nationale si internationale) va fi concentrata in urmatorii ani pe clientii de tip societati comerciale din mediul urban. In privinta convorbirilor locale si serviciilor in banda larga, situatia este diferita. Astfel, chiar in cazul in care nou-intratii au resursele pentru a dezvolta retele locale in zonele urbane intens populate, le este foarte dificil sa-si creeze retele nationale din cauza costurilor exorbitante.

Vechea retea nationala de telefonie fixa ramane infrastructura-cheie pentru furnizarea de acces la retea atat pentru servicii de telefonie, cat si pentru servicii in banda larga. In schimb, operatorii care au reusit sa-si creeze o retea regionala isi pot extinde aria de acoperire in celelalte zone folosind reteaua operatorului dominant, fara a fi nevoiti sa construiasca o retea paralela. De aceea este nevoie ca sa li se permita accesul la bucla locala.

Noile reglementari

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Telecomunicatiilor (ANRC) a stabilit recent un regulament pentru identificarea pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice, adaugand doua noi piete ce delimiteaza segmentul accesului la bucla locala. Pe baza acestui regulament vor fi identificati actorii cu putere semnificativa, carora li se vor impune obligatii specifice, menite sa asigure fair-play-ul pe piata buclei locale. Astfel, la sfarsitul acestei luni, ANRC va face public proiectul Deciziei privind principiile si preconditiile ofertei de referinta pentru accesul neconditionat la bucla locala.

Documentul va impune obligatii de transparenta, nediscriminare, orientare a tarifelor pe costuri si acces la anumite facilitati si va include tarifele maximale pe care RomTelecom le va putea practica fata de cei care ii solicita acces la bucla locala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.