Imensa colectie de fotografii Bettmann, veritabila oglinda in imagini a istoriei secolului XX, va fi depusa in fundul unei mine din Pennsylvannia, pentru a fi ferita de uzura timpului si spre marea dezamagire a istoricilor care nu vor mai avea acces la ea decat prin imaginile stocate pe computer, informeaza AFP.
Corbis, o societate a fondatorului companiei Microsoft, miliardarul Bill Gates, care este proprietarul fototecii din 1995, a inceput sa amenajeze un centru de depozitare, intins pe o mie de metri patrati, intr-o mina situata in apropiere de Pittsburgh. Printre cele aproximativ 17 milioane de clisee, se afla unele foarte cunoscute, cum ar fi celebra fotografie a lui Albert Einstein cu limba scoasa sau cea a lui John F. Kennedy Jr. in fata sicriului tatalui sau. Intreaga colectie se va -odihni- in curand la mai multe zeci de metri sub pamant, la o temperatura sub 20 de grade Celsius.
O operatiune demna de Arca lui Noe pentru unii, o inmormantare de prima clasa pentru altii, in orice caz, un eveniment care marcheaza trecerea de la era fotografiei traditionale la cea numerica. -Timp de mii de ani, Bill Gates va ramane in amintire ca fiind cel care a salvat un segment foarte important al istoriei noastre fotografice-, estimeaza specialistul conservator Henry Wilhelm, care lucreaza cu Corbis la acest proiect.
Fondul de imagini, creat de un pasionat al fotojurnalismului, Otto Bettmann, care fugise din Germania nazista in anii *30 cu doua valize pline de fotografii, cuprinde si arhivele Agentiei United Press International (UPI). El reuneste imagini ale multor personalitati, de la Martin Luther King la Marilyn Monroe, marturii ale mai multor razboaie, printre care si cel din Vietnam, priviri anonime asupra vietii cotidiene, cum ar fi o masa la iarba verde la inceputul secolului.
Pretioasele fotografii sunt adapostite de mai multi ani intr-o cladire din Manhattan, unde caldura, umiditatea si consultarea lor manuala a ruinat starea negativelor si hartiei. Cliseele, vazute si revazute de editorii de reviste in cautare de ilustratii si de istoricii avizi de informatie sunt scorojite, ingalbenite, zgariate. Negativele, pe baza de acetat de celuloza, s-au fisurat, iar culorile s-au alterat. Pentru a stopa acest proces de deteriorare, fotografiile vor fi literalmente congelate, la o temperatura sub 20 de grade Celsius si cu o umiditate redusa, de ordinul a 35%.
-Vrem sa conservam fotografiile timp de mii de ani-, explica societatea Corbis. Congelarea nu va ajuta la repararea a ceea ce a fost alterat, dar trebuie salvate, in aceasta stare, suporturile existente.
Transferul arhivelor din Manhattan la Iron Mountain trebuie sa inceapa in toamna si se va intinde pana catre iarna. Fotografiile, o data -congelate-, nu vor mai fi accesibile decat sub forma numerica, a explicat un purtator de cuvant al Corbis. Compania, specializata in imagine numerica, a inceput sa transfere imaginile din arhivele Bettmann pe computer inca de cand aceasta a fost cumparata, in 1995. Fotografiile pot fi astfel consultate si -manuite- pe computer, in special prin intermediul Internetului.
Din 1995, 225.000 de clisee au fost numerizate, adica mai putin de 2% din colectie. Aceasta munca va fi continuata in mina, a precizat purtatorul de cuvant, care nu a putut totusi spune in ce ritm.
Istoricii si editorii foto sunt nelinistiti de faptul ca in curand le va fi interzis accesul fizic la fotografii, in conditiile in care numai o parte a colectiei a fost introdusa pe computer. -De ce sa trimitem toate aceste fotografii in fundul pamantului numai pentru ca unele dintre ele s-au degradat?-, se intreaba un istoric al fotografiei, Gail Buckland, in -New York Times-. Acestea sunt documente istorice, a le avea in mana ii permite unui istoric sa dezvolte -un al saselea simt-, sa capteze sentimente si senzatii care nu pot fi percepute pe computer, estimeaza ea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane