Investitiile in IT ale corporatiilor europene au ajuns la fundul sacului si vor ramane acolo pana la jumatatea anului 2003. Acesta este rezultatul unui studiu privind planurile de cheltuieli IT realizat in 415 companii din opt tari europene, realizat de Gartner Dataquest. Anul viitor, aproape un sfert dintre aceste companii planuiesc sa-si creasca bugetele IT, in timp ce un numar similar de companii planuiesc sa reduca aceste bugete. Aproape jumatate dintre companiile intervievate se asteapta ca bugetele lor sa ramana neschimbate, sustine compania de analiza intr-o declaratie de presa oficiala. -Aceste statistici nu sunt deloc imbucuratoare pentru industria IT-, a declarat Steve Prentice, vicepresedinte si director de cercetare pentru Gartner.
Unul dintre motivele pentru care investitiile in IT sunt la cote scazute este cererea facuta de directorii financiari din companii de a investii numai in proiecte IT profitabile, din care sa-si recupereze cheltuielile, ceea ce inseamna ca multe companii sunt rezervate fata de noile tehnologii in cazul carora rezultatele sunt neclare. -Am observat ca exista rezerve fata de o serie de tehnologii interesante care asteapta sa fie dezvoltate, cum ar fi GPRS (General Packet Radio Service) si UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)-, a mai spus Pretince. Gartner a cerut responsabililor IT sa-si identifice prioritatile privind investitiile in anul 2002. Integrarea si consolidarea proiectelor existente au fost in fruntea listei pentru 13,1% dintre respondenti, iar 12,62 au anuntat ca proiectele de planning si arhitectura sistemelor sunt prioritare. Exista semne ca multi dintre directorii IT au renuntat la o serie de proiecte pentru care nu se preconiza restituirea investitiilor, a mai precizat analistul. Un alt fenomen surprins de acest studiu este modul diferit in care companiile europene isi repartizeaza fondurile destinate achizitiilor de produse IT. Astfel, in vreme ce unele dintre ele sunt mai putin interesate de componente hardware si infrastructura, un numar din ce in ce mai mare de firme aloca bugete in crestere pentru operatiunile de integrare, care permit conectarea unor sisteme diferite instalate in ultimii ani. -Acest lucru inseamna ca cei care vand componente hardware, echipamente de telecomunicatii sau chiar anumite produse software vor continua sa se confrunte cu un mediu dificil in urmatoarele 12 luni-, se mai arata in raportul Gartner Dataquest.
Distribuitorii aflati in cautarea unui -the next big thing- nu au deloc noroc. Nu a mai aparut nici o noua tehnologie amenintatoare care sa-i determine pe utilizatori sa faca investitii. -Raspunsurile au fost foarte diverse. Nu exista nici un factor extern amenintator, nimic, spre deosebire de problema anului 2000. Nu exista nici macar un singur inamic-, a mai spus Prentice. Multi dintre directorii IT din Statele Unite sunt preocupati de problema securitatii, dar chiar si acest lucru nu este o afacere prea importanta pentru europeni, unde securitatea este parte integrata a infrastructurii IT, si nu un element separat. Planurile de investitii intocmite de responsabilii IT s-ar putea sa nu reflecte intrega problema. O parte tot mai mare din cheltuielile IT au inceput sa iasa de sub controlul departamentelor IT, din moment ce multe dintre organizatii au transferat bugetele IT spre alte unitati. Pentru a avea un control cat mai sigur asupra cheltuielilor IT, Gartner recomanda companiilor sa tina cont si sa traga invataminte din felul in care s-au pregatit pentru rezolvarea problemei anului 2000 (Y2K), sa-si analizeze in profunzime resursele si nevoile IT si sa evite tehnologiile care nu promit refacerea investitiilor. Gartner analizeaza in continuare rezultatele studiului asupra investitiilor in IT si pregateste o serie de rapoarte mai amanuntite si mai detaliate pentru Symposium Gartner, care va avea loc in Florenta, Italia, in perioada 8-10 aprilie 2002.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane