Mai puţin de 10% din locuinţele romanilor erau asigurate la finele anului 2006, majoritatea fiind situate în mediul urban. Însă, pe langă oferte atractive, companiile de asigurări introduc în contracte şi clauze care diminuează valoarea despăgubirilor plătite.
Pentru că la începutul fiecărui an se încheie cele mai multe poliţe de asigurare, asigurătorii se întrec în oferte promoţionale, care includ reduceri de 5-10% pentru plata integrală a primei. Însă, în ciuda acestora, contractele ascund şi cateva elemente pe care asiguratul le trece cu vederea. Clientul este obligat să declare societăţii de asigurare orice poliţă deja existentă sau în curs de încheiere, care acoperă total sau parţial, prin alte contracte, oricare dintre pericolele acoperite prin contractul pe care îl semnează. Astfel, deţinătorul unei asigurări de sănătate trebuie să declare dacă poliţa acoperă şi accidente de tipul celor casnice, care pot fi cuprinse în poliţa de răpundere civilă. În caz contrar, asiguratul poate pierde orice drept la despăgubire. În cazul în care bunurile asigurate fac obiectul unei ipoteci în vederea obţinerii sau garantării unui credit, asiguratul este obligat să înştiinţeze societatea de asigurări. În caz contrar, dacă ar exista vreo pretenţie cu privire la bunul ipotecat, asigurătorul este exonerat de plată faţă de creditor.
Prime adiţionale
Asigurarea standard pentru un apartament cu trei camere în suprafaţă de 100 de metri pătraţi, construit în Bucureşti în anul 1985, acoperă riscurile naturale sau accidentale, ca prăbuşirea unor aparate de zbor sau terorism, prima de asigurare variind între 100 şi 300 de euro. La aceste sume se adaugă asigurările adiţionale, de tipul celei pentru furt, vandalism sau infiltraţii accidentale.
Pentru o asigurare încheiată la BCR Asigurări pentru un an, care acoperă daunele cauzate, între altele, de calamităţile naturale, vei scoate din buzunar circa 150 de euro. La un cuantum de 5.000 de euro, sumă asigurată ca răspundere civilă, prima creşte cu 12,5 euro. Poliţele pentru locuinţe de la Allianz-Ţiriac se ridică la 290 de euro, iar pentru plata integrală se acordă o reducere de 5%. Dacă doreşti să-ţi asiguri şi bunuri ca mobilă sau electrocasnice în valoare de 6.000 de euro, valoarea primei va creşte cu 36 de euro la Allianz şi cu 14 euro la BCR.
Calamităţile naturale, căderile de corpuri, spargerea unei ţevi de alimentare cu apă pot fi riscuri acoperite la Omniasig pentru 225 de euro pe an, plătibili în patru rate. La plata integrală, se aplică o reducere care aduce valoarea primei la 190 de euro. Acoperirea riscurilor cauzate de infiltraţiile accidentale de apă, în limita a 5.000 de euro, ridică nivelul primei la 235 de euro, la plata în rate. Totuşi, chiar dacă asiguratul achită integral prima aferentă şi asigurării de răspundere civilă, din valoarea despăgubirilor pe care ar trebui să le primească se scade o franchiză de 15 euro, astfel că, din 200 de euro, asiguratul primeşte doar 185 de euro.
Nu vor să piardă
Dacă în momentul calculării daunelor, valoarea de piaţă a apartamentului asigurat la Omniasig este mai mare decat media a trei oferte de cumpărare a locuinţei în cauză sau a uneia similare este mai mare decat valoarea asigurată, despăgubirea va fi egală cu suma asigurată. În cazul în care valoarea de piaţă este mai mică, clientul va primi o sumă egală cu aceasta, chiar dacă valoarea primei acoperă o sumă asigurată mai mare. Acelaşi mod de calcul îl aplică şi Allianz-Ţiriac.
Bunurile portabile urcă prima direct proporţional cu valoarea lor. Însă există clauze speciale, care condiţionează acordarea despăgubirilor de localizarea bunului în imobilul asigurat la momentul dispariţiei şi de prezentarea facturii care să certifice valoarea bunului la încheierea contractelor de asigurare.
Pentru riscuri ca incendiu sau explozie, inclusiv daunele cauzate de intervenţia pompierilor, alunecări de teren, Generali nu impune limite de despăgubire. În schimb, dacă daunele sunt produse de cutremur, societatea acoperă maxim 80% din valoarea pagubei, iar pentru cele cauzate de avariile la instalaţiile de apă, 10% din suma totală asigurată, minus franciza de 1%. Prima anuală este de 180 de euro.
Furtul bunurilor din locuinţă ridică valoarea primei aferente contractului încheiat la Garanta cu 10 euro, pană la 210 euro pe an. Includerea electrocasnicelor în poliţă costă 3 euro pe an, însă riscurile asigurate nu acoperă variaţiile de intensitate ale alimentării cu energie electrică sau virusarea calculatorului. Pentru aceste riscuri se poate încheia o altă poliţă, prima minimă fiind de 50 euro pe an.
Dacă în momentul calculării daunelor, valoarea de piaţă a apartamentului asigurat este mai mare decat media a trei oferte de cumpărare a locuinţei în cauză depăşeşte valoarea asigurată, despăgubirea va fi egală cu suma asigurată. În cazul în care valoarea de piaţă este inferioară, clientul va primi o sumă egală cu aceasta, chiar dacă valoarea primei acoperă o sumă asigurată mai mare.