Fraudele din sistemul asigurărilor auto sunt în continuă creştere, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare în condiţiile în care guvernul nu va renunţa la taxa pe prima înmatriculare, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Dezmembrări Auto (ANSDAR), Maria Boghian (foto). -Taxa pentru prima înmatriculare creează presiune, întrucat actele maşinilor se comercializează foarte bine-, a precizat Maria Boghian, care a adăugat că ,-există un zvon, nu ştiu la nivelul cărui minister se va lua această decizie, că dauna totală plătită (autovehicolul pentru care compania de asigurări a acordat despăgubiri în sumă egală cu valoarea acestuia, n.r.) nu va mai putea circula pe străzi-. În momentul încheierii unei poliţe auto, asigurătorii ar trebui să verifice nu doar numerele de înmatriculare, ci şi seria motorului, pentru a nu fi păcăliţi.
Cum acest aspect este adeseori uitat, din graba de a mai încheia încă o poliţă şi a încasa comisionul aferent, se ajunge în situaţia în care o maşină considerată ca inutilizabilă să devină din nou obiectul unei poliţe de asigurare, după o cosmetizare ieftină, efectuată de un dezmembrator de ocazie. -Daunele totale se verifică în anumite sisteme. Sunt însă foarte puţini cei autorizaţi conform standardelor europene şi nu de puţine ori am văzut maşini cu cateva straturi de vopsea pe ele, care fuseseră considerate daune totale şi erau din nou asigurate-, a declarat Maria Boghian.
Ca soluţie la acest fenomen, ANSDAR a lansat sistemul Autosel, care pune pe piaţă autoturismele astfel încat să nu se cunoască nici proprietarul, nici cumpărătorul.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane