Firmele de asigurari interesate sa participe la sistemul pensiilor private, Pilonul II, sunt nemultumite de nivelul redus al comisioanelor si al contributiilor platite de participanti, stabilite in proiectul de lege care va reglementa acest sistem, afirma reprezentantii companiilor de profil.
Potrivit vicepresedintelui Interamerican, Emilia Bunea, nivelul contributiei platite de participantii la sistemul de pensii administrate privat este prea redus, situatie care afecteaza negativ atat administratorii, cat si contribuabilii.
Proiectul de lege pentru Pilonul II prevede o contributie de 2% din salariul brut, achitata de fiecare angajat.
O alta nemultumire a reprezentantilor firmelor de asigurari este legata de companiile care vor administra Pilonul II si Pilonul III.
-Pe Pilonul II va exista o societate de administrare, iar pe Pilonul III, o alta. Nu inteleg de ce trebuie sa existe doua astfel de societati-, a afirmat directorul general al Certinvest, Eugen Voicu.
Potrivit lui Voicu, mecanismul Pilonului II ar putea intra in functiune la inceputul anului 2008, dupa momentul prevazut initial de autoritati, respectiv a doua jumatate a anului viitor.
Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale prin sistemul public de pensii.
Programul se va realiza in doua etape, respectiv pensiile obligatorii administrate privat – Pilonul II, si pensiile private facultative – Pilonul III.
Potrivit legii pensiilor facultative, intrata in vigoare in luna martie, persoanele iesite la pensie vor putea beneficia de sume suplimentare, prin intermediul sistemului de pensii facultative, cu conditia sa fi implinit varsta de 60 de ani si sa fi contribuit la acest sistem minimum 90 de luni. In plus, activul personal (suma acumulata) trebuie sa fie cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.
Actul normativ prevede ca orice angajat – inclusiv functionarii publici – sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru un fond de pensii facultative.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane