Home IT & Comunicatii Companiile IT est-europene, mai deschise in angajarea femeilor

Companiile IT est-europene, mai deschise in angajarea femeilor

DISTRIBUIŢI

Europa Centrala si de Est depaseste Europa Occidentala si tarile nordice in numarul de femei angajate in domeniul retelelor pentru Internet, arata un studiu IDC, comandat de Cisco. Ultimele cercetari IDC elaborate pentru Cisco Systems in Europa Centrala si de Est arata ca nivelul de participare a femeilor in profesiile din domeniul retelelor pentru Internet este de 9,7%. Acest procentaj este semnificativ mai mare fata de cel de 6,1% valabil pentru Europa Occidentala si cel de 5,8% pentru tarile nordice, tari considerate avansate in ceea ce priveste politicile de sanse egale.

In 2004, femeile vor reprezenta 12,5% din totalul angajatilor din domeniul retelelor Internet

In primul studiu de acest fel desfasurat in Europa Centrala si de Est (ECE), IDC a aratat ca numarul femeilor ce lucreaza in domeniul retelelor pentru Internet se va tripla pana in anul 2004, ajungand la 12,5% din totalul fortei de munca angajate in acest domeniu. De asemenea, acest procentaj este considerabil mai mare decat cel de 7,3% prevazut pentru Europa Occidentala si acelasi 7,3% prevazut pentru tarile nordice in urmatorii trei ani. Grecia detine cea mai ridicata rata de participare a femeilor care lucreaza ca specialisti in domeniul retelelor pentru Internet, cu o proportie de 14,2% in 2001, mai mult decat dublul procentului detinut de Austria, Elvetia, Danemarca si Germania. Totusi, in ciuda acestor tendinte pozitive, deficitul general de specialisti din domeniul retelelor care lucreaza in ECE este estimat sa ajunga la peste 80.000 pana in anul 2004. Rezultatele arata ca factorii care atrag femeile din Europa Centrala si de Est catre profesiile din domeniul retelelor pentru Internet sunt similari cu cei care ii atrag pe barbati, si anume, salarii mari, stabilitatea locului de munca si perspective mai bune in cariera. Pe de alta parte, factorii de descurajare sunt similari cu cei existenti in restul Europei, si anume, perceptia acestei munci ca fiind nepotrivita pentru o femeie, consumatoare de timp si implicand efort fizic.

Desi sunt incadrate pe aceleasi posturi ca barbatii, femeile primesc lefuri mai mici

Concluzia cercetarii este ca o crestere a numarului de femei angajate in domeniul retelelor pentru Internet va presupune: oferirea unei instruiri profesionale care sa atraga femeile catre acest domeniu inca de la inceputul carierei lor, conditii de lucru flexibile, care sa le permita echilibrarea vietii profesionale cu cea personala si aplicarea politicilor de oportunitati egale, in special privind salarizarea egala a femeilor. Majoritatea celor intervievati nu au considerat discriminarea pozitiva ca fiind o cale de urmat. Mike Couzens, director de comunicatii si instruire, Cisco, pentru regiunea EMEA, comenteaza: -Desi este incurajant sa vezi ca exista un numar destul de ridicat de femei angajate in domeniul retelelor pentru Internet in tarile Europei Centrale si de Est, este necesara o participare si mai numeroasa din partea femeilor in acest domeniu pentru a compensa deficitul in crestere. Guvernele, industria si invatamantul universitar au toate un rol in oferirea instruirii, a conditiilor de lucru si a incurajarii de care femeile au nevoie pentru a deveni specialisti in domeniul retelelor pentru Internet-. Autorul raportului, Vladimir Kroa, de la IDC, adauga: -Este clar faptul ca mai este un drum lung de strabatut pana la obtinerea in unele tari a compensatiilor egale si a oportunitatilor egale de promovare in cariera. In Cehia, de exemplu, femeile din toate profesiile sunt platite in medie cu 27% mai putin decat salariul mediu al barbatilor-. IDC a intervievat peste 130 de organizatii (agentii de recrutare, companii care folosesc produse IT si companii IT) din opt tari ale Europei Centrale si de Est. Aceste tari sunt Polonia, Ungaria, Rusia, Republica Ceha, Romania, Israel, Grecia si Turcia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.