Companiile japoneze Konica Corp. si Minolta Co., unii dintre cei mai importanti producatori din domeniul imaginii si al produselor optice, au anuntat ca vor fuziona, in cadrul eforturilor de consolidare a pozitiei pe piata echipamentelor de birou, informeaza Reuters. Ambele companii se concentreaza din ce in ce mai mult asupra productiei din acest sector, care contribuie la cea mai mare parte a veniturilor Minolta si aduce Konica vanzari mai mari decat cele de filme fotografice.
Cotidianul financiar Nihon Keizai a anuntat ca fuziunea ar putea fi realizata cel mai devreme la inceputul anului viitor, prin intermediul unui schimb de actiuni. La randul sau, publicatia Sankei Shimbun a sugerat ca cele doua grupuri vor avea drepturi egale in viitoarea societate mixta, desemnandu-si un numar egal de membri in consiliul de conducere. Potrivit -Financial Times-, conducerile celor doua companii si-au exprimat speranta ca noua societate va realiza, pana in martie 2006, vanzari de aproape 1.300 de miliarde de yeni (11 miliarde de dolari) si un profit operational de 150 miliarde de yeni. In baza acordului mentionat, producatorii isi vor reduce personalul cu 10,4%, pana la 38.500 de salariati. O serie de analisti si-au exprimat ingrijorarea ca grupul Konica, a carui valoare pe piata este de doua ori mai mare decat a partenerului sau, ar putea fi afectat de dificultatile financiare cu care se confrunta Minolta. Desi veniturile lor anuale ajung, in mod individual, la aproape 500 miliarde de yeni, valoarea lor pe piata a consemnat o evolutie diferita, in contextul in care Minolta raporteaza pierderi considerabile.
Productia de echipamente de birou si camere digitale reprezinta doua dintre cele mai eficiente sectoare de activitate ale companiilor tehnologice. Canon, cel mai mare producator de echipamente de birou din Japonia si rivalul autohton al Ricoh Co., de pe locul al doilea, au raportat profituri record. Veniturile anuale ale Konica si Minolta cumuleaza 1.000 de miliarde de yeni (8.4 miliarde de dolari), echivaland cu aproape o treime din cele ale grupului Canon si cu aproape doua treimi din veniturile Ricoh. Minolta si Konica nu au putut profita de pe urma renumelui castigat in productia de filme fotografice pentru a-si consolida pozitia pe piata in continua dezvoltare a camerelor digitale, care este dominata de grupuri precum Canon, Sony Corp si Olympus Optical Co Ltd.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane