Companiile din sectorul media ar trebui sa gaseasca noi solutii pentru a-si majora veniturile obtinute din vanzarea albumelor de muzica in format digital si a peliculelor cinematografice, in contextul in care mijloacele de protejare a drepturilor de autor se dovedesc insuficiente pentru combaterea pirateriei, se arata intr-un studiu al firmei de consultanta KPMG, preluat de Reuters. Raportul a fost realizat prin chestionarea a 40 de membri din conducerea celor mai mari companii media si cu activitate in sectorul Internet. Una dintre concluziile studiului arata ca 81% din grupurile vizate considera ca imbunatatirea mijloacelor de protectie a produselor lor reprezinta cea mai buna solutie pentru combaterea comercializarii neautorizate. Cu toate acestea, analistul Ashley Steel din cadrul KPMG a aratat ca mass-media se vor confrunta intotdeauna cu incercarile ilegale de obtinere a produselor lor.
-Chiar daca aceste companii vor dezvolta noi mijloace de protectie, hackerii vor lucra cu doua zile mai mult, dar vor reusi, in cele din urma, sa descifreze codurile respective si sa obtina o copie a materialelor dorite. Conducerile companiilor trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru identificarea de noi strategii, care sa ajute la redresarea sectorului media-, a precizat Steel.
Piratarea produselor din acest sector provoaca, anual, pierderi cuprinse intre opt si zece miliarde de dolari. Studiourile cinematografice, televiziunile, casele de discuri si grupurile de edituri incearca, inca de la aparitia tehnologiei online, sa dezvolte noi aplicatii software si hardware pentru a preveni copierea si comercializarea ilegala a produselor lor. Industria muzicala a fost cel mai puternic afectata de acest fenomen, companiile consemnand o scadere dramatica a vanzarilor de CD-uri. Activitatea din acest domeniu a fost influentata negativ si prin aparitia site-urilor care ofera fisiere muzicale in regim de gratuitate. Casele de discuri pierd si ele fonduri insemnate, in contextul in care posesorii acestori pagini pe Internet nu platesc drepturile de comercializare a pieselor. -Companiile au acuzat aparitia site-ului Napster, care a incalcat legea drepturilor de autor si le-a provocat pierderi ridicate. Dar acesta a aparut pe piata tocmai pentru ca utilizatorii doresc acest lucru-, a aratat Steel. Pentru a incerca sa submineze activitatea site-urilor ilegale, companiile au lansat noi publicatii online, de unde abonatii puteau descarca ultimele aparitii din domeniu. Rezultatele acestei initiative nu s-au ridicat insa la nivelul asteptarilor producatorilor. Industria cinematografica se confrunta cu o problema similara, dar comercializarea neautorizata a filmelor in format digital este ingreunata de dificultatea cu care utilizatorii se conecteaza la aceste site-uri.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane