Potrivit legislatiei romanesti, bancassurance reprezinta o tipologie de polite de asigurare conexe unor servicii bancare. Chiar faptic, -piata romaneasca de bancassurance- este formata, preponderent, de politele de asigurare atasate obligatoriu unui credit bancar pentru protejarea bancilor impotriva riscului de neplata, in situatii de forta majora sau in cazul decesului imprumutantului. Dar aceasta tipologie de asigurari nu se poate incadra in domeniul select al bancassurace-ului.
O caracteristica esentiala a acestei tipologii de asigurari este acela ca, in general, asiguratului i se garanteaza o suma supraunitara din valoarea contului de unituri. Estimari ale unor membri marcanti ai CSA demonstreaza ca anul trecut circa 25% din volumul primelor de asigurare din sistem au fost vandute prin intermediul ghiseelor bancilor comerciale, ceea ce inseamna circa 300 milioane de euro.
Definit ca o noua orientare strategica a institutiilor financiare in raporturile cu clientii, conceptul de bancassurance difera considerabil de la o tara la alta, mai ales in ceea ce priveste modalitatea bancilor si a companiilor de asigurari de a-si folosi reciproc canalele de distributie.
Acest sistem presupune parteneriatul strategic dintre o companie de asigurari si o banca. Practic, companiile de asigurari isi vand anumite produse prin intermediul retelelor bancare clientilor acestora, dar fara a conditiona de acest lucru acordarea unor credite. In principal, se vand produsele cu capitalizare pe termen mediu si lung, din categoria celor de tip viata, dar care, spre deosebire de cele clasice, au anumite caracteristici speciale, care pot asigura, in anumite conditii randamente superioare.
In UE, bancassurence reprezinta 50% din asigurarile de viata
In spatiul UE, bancassurance-ul asigura circa 50% din veniturile din prime realizate de asiguratorii specializati in asigurari de tip viata, cu precizarea ca in Franta, Spania, Italia si Portugalia se inregistreaza subscrieri estimate la 60-80% din totalul primelor subscrise la societatilor de asigurari in cazul asigurarilor de tip viata.
Totusi, o situatie opusa celei prezentate se inregistreaza in Marea Britanie, procentul bancassurancce este de doar 15%, din cauza faptului ca britanicii prefera Internetul si telefonul ca mijloace de contact cu bancile. Societatile care au introdus produse de tip bancassurance reale pe piata romaneasca sunt Aviva si Aig Life, prima dintre acestea avand pe piata un produs pentru care garanteaza o protectie de 101% din valoarea contului de unituri si chiar unul pentru fidelizarea angajatilor.