Exista unele opinii potrivit carora este inadmisibila o contestatie la titlu impotriva titlurilor executorii emise de organele de control ale Ministerului Finantelor prin care se constata datorii la bugetul de stat. Sustinatorii acestei opinii aduc ca argument textul art. 76 alin. 2 OG 11/1996.
Potrivit acestui text, -contestatia poate fi facuta si impotriva titlului executoriu, in temeiul caruia a fost pornita executarea, in cazul in care acest titlu nu este o hotarare data de o instanta judecatoreasca sau de alt organ jurisdictional si daca pentru contestarea lui nu exista o procedura care sa prevada posibilitatea ca o instanta competenta sa se pronunte asupra acestuia-.
Din analiza textului citat rezulta ca, pentru a putea introduce o contestatie impotriva unui titlu executoriu emis de catre organele de control, este necesar sa se indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa existe un titlu executoriu.
– executarea sa fie pornita.
– sa nu existe o alta procedura prin care o instanta judecatoreasca sa se poata pronunta asupra titlului executoriu.
Aceasta ultima conditie constituie piesa de baza in argumentatia celor care sustin inadmisibilitatea contestatiilor impotriva titlurilor executorii emise de organele de control ale Ministerului Finantelor Publice. Se afirma ca existenta procedurii contenciosului administrativ reglementata de Legea 29/1990 si, implicit, a procedurii prealabile instituite de OUG 13/2001 face imposibil de conceput contestatia la titlu, prin prisma neindeplinirii ultimei conditii precizate.
Dupa parerea mea, argumentul este gresit. In virtutea art. 1 alin. 1 din Legea nr. 29/1990, orice persoana fizica sau juridica, daca se considera vatamata in drepturile sale, recunoscute de lege, printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a-i rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege, se poate adresa instantei judecatoresti competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Prin urmare, actiunea in contencios vizeaza temeinicia masurilor luate prin actul administrativ. Spre deosebire de aceasta, contestatia la titlu se refera doar la legalitatea si modul in care s-a emis titlul executoriu fara sa poata fi atinse pe aceasta cale probleme ce tin de fondul actului atacat.
Pe de alta parte, nici in procedura contenciosului administrativ nu pot fi dezbatute probleme care tin de legalitatea si procedura emiterii titlului executoriu din trei motive:
1. Obiectul actiunii in contencios administrativ este actul administrativ care incalca drepturi recunoscute de lege si care produce in acest fel pagube titularului acestui drept. Emiterea titlului executoriu fara respectarea formalitatilor prevazute de lege nu incalca pe fond vreun drept al celui impotriva caruia s-a emis acel titlu.
2. Potrivit art. 1 OUG 13/2001, procedura prealabila administrativa este o cale prin care se solicita diminuarea sau anularea impozitelor, taxelor etc. Este vorba deci tot de masuri care vizeaza fondul actului atacat.
3. Termenul in care poate fi introdusa o contestatie la titlu este de 15 zile de la comunicarea actului atacat (potrivit art. 77 OG 11/1996). In aceste conditii, daca s-ar admite posibilitatea discutarii unor probleme care tin de legalitatea si procedura emiterii titlului executoriu in cadrul actiunii in contencios administrativ, s-ar admite practic posibilitatea derogarii de la termenul imperativ de 15 zile prevazut de art. 77 OG 11/1996.
Vlad Stefan