In Romania, primul Cod Postal a fost introdus in anul 1974, iar in 30 de ani, de cand functioneaza acest Cod Postal, este prima schimbare majora. Reprezentantul Postei Romane, Mara Popescu, ne-a declarat ca adoptarea noului Cod Postal a fost necesara deoarece din 1974 pana in prezent srtuctura administrativa a Postei Romane a evoluat foarte mult, in sensul ca de-a lungul timpului au aparut strazi si orase noi, iar pe de alta parte, altele au disparut. Un alt motiv care a stat la baza adoptarii noului Cod Postal este procesul de informatizare prin care trece Posta Romana. Daca pana in acest moment scrisorile si coletele sunt sortate manual, peste cateva luni va fi introdusa cartarea automata a scrisorilor, cu alte cuvinte, sortarea scrisorilor va fi facuta de un computer. Principalul avantaj al selectarii automate il constituie faptul ca timpul de distributie a scrisorilor si coletelor va scadea considerabil din simplul motiv ca totul se va face automat si nu va mai exista nici un functionar care sa ia -la mana- fiecare scrisoare in parte. De asemenea, atat noul Cod Postal, cat si procesul de informatizare vor permite monitorizarea timiterilor postale dupa sistemul -track and trace-. Practic, fiecare trimitere postala va fi marcata cu un cod de bare si va permite astfel monitorizarea scrisorii sau pachetului prin Internet. Cu ajutorul acestui sistem se va stii in permanenta unde se afla pe traseu trimiterea postala sau cand va ajunge la destinatie.
Ce este noul cod
Generic, codul postal este un cod format din cifre sau cifre si litere cu ajutorul carora pot fi identificate localitati, cartiere, strazi sau imobile. Daca pentru neavizati cifrele si literele codului par fara sens, pentru lucratorul postal codul contine mai multe informatii ce pot fi fie postale, dar si administrativ-teritoriale sau topografice. Fiind mult mai precis decat cel vechi, noul Cod Postal va elimina eventualele confuzii in prelucrarea de date, a denumirilor omonime ale unor localitati sau strazi.
Noul Cod Postal este format din sase cifre. Semnificatia acestora este urmatoarea: primul numar codifica cele 10 regiuni postale, cu numere de la 0 la 9. Al doilea numar codifica judetele componente ale unei regiuni, cu valori de la 0 la 5 (pentru judetele Giurgiu si Ilfov, care sunt in componenta Directiei Regionale de Posta Bucuresti, valorile alocate sunt 7, respectiv 8; pentru Bucuresti, sectoarele sunt asimilate unui judet, au alocate valori de la 1 la 6), iar ultimele patru cifre codifica din punct de vedere postal resedintele de judet, orasele, localitatile rurale, strazile, portiuni de strazi, imobile.
Cum puteti avea propriul Cod Postal
Posta Romana pune la dispozitia celor interesati un set de trei volume, in care se regasesc informatiile despre noul cod. Astfel, primul volum contine noile coduri ale localitatilor din Romania, al doilea volum contine codurile postale ale arterelor din Capitala, iar ultimul este destinat codurilor localitatilor cu peste 50.000 de locuitori. Aceste volume au fost distribuite in toate unitatile postale din tara si vor putea fi consultate gratuit de clienti sau cumparate de catre acestia. In plus, o noutate pentru Romania o reprezinta un CD care contine un motor de cautare extrem de performant, cu ajutorul caruia se poate citi orice cod postal. Procedura de cautare este foarte simpla: se introduce in program adresa destinatarului, iar codul postal aferent va fi afisat aproape instantaneu. CD-ul este comercializat tot prin reteaua nationala de oficii a Postei Romane.
Internetul, cea mai simpla solutie
Daca doriti sa obtineti mai multe informatii depre noul cod puteti accesa pe Internet site-ul Postei Romane la adresa www.posta-romana.ro
Odata intrat pe site, daca selectati meniul -Suport-, va aparea un submeniu numit -intrebari si raspunsuri- cu privire la mai multe servicii oferite de Posta Romana. Aici se afla si o rubrica numita -Codul Postal-, care incearca, pe scurt, sa ofere informatii pe intelelsul tuturor in legatura cu noul Cod Postal.