In 2002, piata mondiala de servere a inregistrat un declin al veniturilor cu 8%. Dataquest sustine ca aceasta situatie a fost totusi acceptabila, deoarece 2002 s-a incheiat cu vanzari in al patrulea trimestru in scadere cu numai 3%, ajungand la o valoare de 11,8 miliarde de dolari.
Lupta stransa pentru suprematie
In trimestrul patru, IBM a fost liderul in vanzari de servere cu putin sub 4,1 miliarde de dolari, reprezentand o crestere de 4% si o cota de 34,6% din totalul pietei. HP a fost pe locul doi, cu vanzari de trei miliarde de dolari, in scadere cu 6%, si cu o cota de 25,7% din totalul pietei. Sun a fost al treilea la capitolul vanzari in al patrulea trimestru, cu putin sub 1,5 miliarde de dolari, in scadere cu 16% si avand 12,5% din piata. Dell a fost pe locul patru, cu vanzari in valoare de 916 milioane de dolari, detinand 7,8% din piata si avand o crestere impresionanta de 26% fata de al patrulea trimestru din 2001.
Alte companii au avut vanzari de 2,3 miliarde de dolari, aceasta reprezentand aproximativ 19,4% din totalul pietei. Pentru intregul an, IBM a avut vanzari pe plan mondial la capitolul servere cu putin sub 13,4 miliarde de dolari, in scadere cu 2%. Aceasta a reprezentat pentru IBM un procent de 31,1 din totalul pietei, o situatie mai buna decat cea din ultimii ani. Vanzarile de servere ale IBM nu au crescut in 2002, dar IBM a reusit mai bine sa isi determine clientii sa cheltuiasca intr-un mediu advers din punct de vedere economic.
-Pestele mare inghite pe cel mic-
HP a inregistrat in 2002 o scadere de 13% a vanzarilor globale de servere pe toate platformele, ajungand la 10,9 miliarde de dolari, avand astfel 25,2% din totalul pietei. Chiar daca HP nu ar fi preluat Compaq, acesta tot ar fi iesit pe locul doi din trei in ceea ce priveste vanzarile, dar nu ar fi fost nici macar in apropierea nivelului atins de IBM. Sun a iesit pe locul al treilea pe plan mondial privind vanzarile de servere, potrivit Dataquest, cu vanzari totalizand putin peste 6,5 miliarde de dolari si a detinut 15,1% din piata. Vanzarile de servere ale Sun au scazut cu 10%.
Procentul detinut de Dell pe piata globala in anul 2001 a fost aproximativ acelasi cu cel inregistrat in al patrulea trimestru, producatorul de servere acumuland 7,5% din vanzarile globale pentru intreg anul 2002 cu vanzari de trei miliarde de dolari (acest nivel al vanzarilor a fost rezultatul cresterii cu 6% a vanzarilor). Celelalte companii de pe piata au totalizat un volum de vanzari de 9,1 miliarde de dolari, aceasta reprezentand o scadere de 14%. In mod evident, companiile cu vanzarile cele mai mari preiau vanzarile jucatorilor care nu pot face fata volumului si, prin urmare, nu pot face fata preturilor competitive ale IBM, Dell, HP si SUN.
Livrarile globale au crescut cu 4,2 procente
Livrarile globale in anul 2002 au totalizat 4,6 milioane de unitati, cu 4,2% mai mult decat in anul precedent. In Statele Unite, livrarile au crescut cu 13,8%, ajungand la 1,9 milioane. Din punctul de vedere al livrarilor, HP domina in continuare piata serverelor, desi cota de piata globala a scazut de la 32,8%, cat avea anul trecut, pana la 30,1%. Dataquest a precizat ca peste 95% din livrarile sale au fost echipamente bazate pe procesoarele Intel.
Dell a ocupat 18,5% din piata globala, crescand de la 16,1%, si a avut o cota de 25% in Statele Unite, in urcare fata de 23,3%. Majoritatea afacerilor Dell s-au situat in categoria echipamentelor de 25.000 de dolari sau mai putin. Cota globala a IBM a fost de 14,3%, in coborare fata de 15,1% si de 11,6% in Statele Unite, fata de 12,7%.
Sun a fost singura companie, in afara de Dell, care a inregistrat o crestere in cota vanzarilor, avand 6% pe plan mondial, fata de 5,9%, si o cota de 7,4% in Statele Unite, in comparatie cu 7,2%. NEC a ocupat locul al cincilea pe plan mondial, cu o cadere la 2,2% fata de 2,4%, in timp ce Gateway a fost al cincilea in Statele Unite, cu 0,9%, in cadere fata de 1,5%.