Home Asigurari Deficitul de protectie a romanilor, estimat la 50% din Produsul Intern Brut

Deficitul de protectie a romanilor, estimat la 50% din Produsul Intern Brut

DISTRIBUIŢI

Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata, a precizat in timpul unui seminar pe tema asigurarilor, organizat de -Ziarul Financiar-, ca deficitul de protectie a populatiei, calculat ca diferenta intre resurse si nevoi, este de 170 miliarde de lei, adica circa 40 miliarde de euro, ceea ce reprezinta in jur de 50% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe de alta parte, ING a estimat ca potentialul pietei romanesti a asigurarilor de viata este de 400 milioane de euro, fata de nivelul de 282 milioane de euro al primelor subscrise consemnat anul trecut. Bram Boon a mai precizat ca nivelul scazut al asigurarilor de viata din Romania, in comparatie cu alte tari din UE, este cauzat, printre altele, si de mentalitate, oamenii fiind mai inclinati sa caute beneficii de care se pot bucura in timpul vietii. Pentru cresterea densitatii asigurarilor in acest domeniu ar fi nevoie si de un anumit sprijin al statului. Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a precizat ca valoarea primelor de asigurari de viata subscrise anul trecut a fost de 1.038 miliarde de lei, adica 282 milioane de euro – calculata la cursul de la sfarsitul perioadei, cu 28% mai mare in termeni reali fata de nivelul din 2004.

De asemenea, la finele lui 2005 erau in vigoare aproximativ 5,58 milioane de contracte de asigurari de viata, cu circa un milion peste nivelul din 2004, iar ponderea in totalul pietei a fost de 23,5%, cu 2% peste anul anterior. Presedintele CSA a indicat printre cauzele cresterii precizate anterior si cota unica, de 16%, care a condus la cresterea resurselor financiare ale populatiei, alaturi de care ar trebui luata in calcul si schimbarea mentalitatii privind asigurarile in cadrul segmentului populatiei cu venituri mari.

In acest context, este importanta si precizarea BNR, potrivit careia expunerea populatiei fata de institutiile financiare nebancare ramane redusa, majoritare fiind institutiile de credit, anul trecut, creditele bancare in lei au avut o pondere de 52,7% din totalul creditelor, urmate de cele in valuta – 41,6%, in timp ce creditele contractate de la companii de leasing sau alte societati de intermediere s-au situat in jurul a 6,2%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.