Concurenta intre Europa si SUA pe piata mondiala de IT este, in acest moment, extrem de stransa. Conform lui Michael Hoppe, unul dintre organizatorii celui mai mare targ IT din lume (CeBIT), SUA detin 32% din volumul total al pietei IT, urmate indeaproape de Europa, care detine 30% din piata IT mondiala. -Trebuie sa avem grija ca pe viitor Europa sa nu mai fie depasita de SUA. Oricum, in acest moment noi, europenii, trecem printr-un moment de slabiciune-, a declarat, recent, Hoppe.
Dupa prabusirea suferita de piata mondiala de IT, in anul 2002, si pana in acest moment, s-a inregistrat o crestere a volumului pietei de doar 0,7%. Cu toate acestea, se pare ca acest domeniu incepe sa-si revina, asa ca specialistii de la EITO (European Information Technology Observatory) se asteapta la o crestere de 6%, in urmatorii ani. -Prabusirea pietei a fost cauzata si de evenimentele de la 11 septembrie 2001, care au afectat intreaga economie mondiala. Am putea spune ca in 2003 am vazut lumina de la capatul tunelului, iar in 2004 ne-am deplasat prin acest tunel. Din cauza conditiilor economice precare, in ultimii trei ani s-au prabusit chiar si multe targuri importante de IT. Oricum, domeniul IT va creste o data cu numarul consumatorilor-, a mai spus Hoppe.
Piata IT isi revine dupa socul din 2001
Piata mondiala de IT&C a crescut, din anul 2000 pana in 2003, cu doar 98 milioane de euro, ajungand de la 1,973 miliarde de euro la 2,071 de miliarde. EITO estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an volumul pietei va atinge valoarea de 2,160 miliarde de euro. Asadar, piata va creste cu 89 milioane de euro, in doar un an, acest lucru demonstrand clar ca domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei incepe sa-si revina dupa prabusirea din ultimii ani. Piata IT a suferit socul cel mare in anul 2001, an in care cresterea a fost doar de 2,8%, in conditiile in care in 2000 cresterea a fost, fata de 1999, de 12,7%. Abia in 2003 s-a resimtit o ameliorare, -am vazut lumina de la capatul tunelului-, iar pentru anul 2005 se estimeaza o crestere de 6% a pietei. Dar, in ciuda acestor estimari pozitive, tot cei de la EITO sunt de parere ca revenirea pietei este nesigura si se desfasoara intr-un ritm lent in multe tari europene.
America detine suprematia, Japonia vine tare din urma
La nivel mondial, SUA au realizat cea mai mare crestere, in ultimii doi ani, inregistrand o marire a volumului pietei IT de 2,9%, in acest an, dupa ce anul 2003 fusese un an de stagnare. Se estimeaza ca in 2005 cresterea va fi de 5%, in prezent SUA detinand 32% din piata mondiala de IT&C. Statele Unite sunt urmate indeaproape de tarile europene, care detin 30% din piata. Pentru anul urmator se asteapta o crestere de 4% a pietei europene, dupa ce anul acesta cresterea a fost de 3%. In prezent, Japonia are un cuvant important de spus in domeniul IT, aceasta tara influentand puternic industria tehnologica mondiala. Astfel, japonezii au reusit sa acapareze 12% din piata, inregistrand o explozie tehnologica in 2003-2004, perioada in care a avut loc o crestere cu 3% a volumului pietei. Restul tarilor detin, in total, doar 26% din piata (vezi si graficul alaturat).
Piata e dominata de transportatorii de date
Suprematia in cadrul pietei mondiale de produse IT&C au avut-o, in anul 2003, serviciile de transport de date, care au reprezentat aproape jumatate din total. Asadar, utilizatorii au cheltuit anul trecut in jur de un miliard de euro pe servicii de transport, volumul total al pietei IT fiind evaluat la 2,071 miliarde de euro. De asemenea, conform EITO, si serviciile IT au detinut un procentaj mare, 19%, ceea ce inseamna ca aceste servicii au contribuit cu aproape 400 milioane de euro la volumul pietei. Aportul cel mai redus l-au avut echipamentele pentru birou, pentru care s-au cheltuit doar 20 milioane de euro. Nici echipamentul de retea si de comunicatii de date nu a reprezentat prea mult pentru volumul pietei, pentru acesta cheltuindu-se in jur de 80 milioane de euro, in anul 2003. Anul trecut au fost la mare cautare produsele software, pentru care utilizatorii din toata lumea au platit nici mai mult, nici mai putin de 207 milioane de euro, aceste produse reprezentand 10% din piata IT.