Home IT & Comunicatii Exodul -creierelor- romanesti poate fi stopat

Exodul -creierelor- romanesti poate fi stopat

DISTRIBUIŢI

-Tehnologia Informatiei- a devenit, in cele din urma, pentru actualul Executiv un domeniu prioritar, atat in perspectiva integrarii europene, cat si in vederea imbunatatirii climatului economic autohton. Desi, pentru cele mai multe dintre tari, acesta ilustreaza sectorul economic cel mai dinamic, industria romaneasca de software a cunoscut in ultimii ani numai o palida dezvoltare fata de potentialul existent. Aceasta stare de fapt se datoreaza in primul rand existentei unei legislatii incoerente si a lipsei unor parghii eficiente, care sa ofere celor implicati in activitati economice de acest gen mijloacele necesare atragerii si exploatarii eficiente a masei de specialisti din programare. De aceea, nu trebuie sa ne mai mire faptul ca majoritatea tinerilor absolventi ai facultatilor de informatica se indreapta spre alte tari, care stiu sa aprecieze un specialist atat prin prisma conditiilor de munca, cat mai ales printr-o remunerare corespunzatoare.

Insa, in prezent, lucrurile tind sa intre pe un fagas normal. Ultima masura legislativa initiata de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in colaborare cu Ministerul Finantelor, cu privire la eliminarea impozitului pe salariu pentru programatorii romani din industria de software a fost deja adoptata de Executiv. Dar, cum sta bine romanilor, problemele abia acum incep. Cum aceasta hotarare nu are de-a face cu vreo noua reesalonare a datoriilor unei intreprinderi de stat sau cu acordarea de noi subventii pentru o fabrica aflata in faliment, timpul pana la aplicarea efectiva a legii va fi cu siguranta lung si anevoios. Exista premisele. Acestea tin de criteriile pe baza carora programatorii romani din industria de software vor putea fi certificati. Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei Parlamentare pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, crede ca -normele de aplicare a actului normativ, sustinut de Ministerul Finantelor si MCTI, trebuie sa defineasca clar cine va face obiectul acestei legi. In prezent, se poarta discutii privind alegerea metodei de stabilire a programatorilor romani certificati, fiind luate in calcul doua variante. Prima este aceea de a se acorda aceste facilitati tuturor detinatorilor de diploma de programator, solutie propusa de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. A doua varianta sustine acordarea acestor facilitati doar angajatilor din firmele care au ca domeniu de activitate programarea, solutie sustinuta de MCTI-. In viziunea membrilor -Asociatiei Romane pentru Internet- (ARpI), fenomenul emigrarii specialistilor din domeniul IT&C nu este numai rezultatul slabei remunerari, ci este legata mai mult de criza economica in care se afla Romania. -Un programator are aceleasi motive sa plece din Romania ca si un inginer mecanic, insa sansa face ca in Occident sa existe mai multe locuri de munca libere in domeniul IT&C-, sustine presedintele ARpI, Liviu Taloi.

Aplicarea legii in prima varianta implica peste 100.000 de persoane la nivel national, pe cand cea de-a doua, numai 15.000-20.000 de angajati ai firmelor din domeniul IT&C. Acesta este un aspect important, deoarece varianta care se va alege nu va trebui sa preseze bugetul, pentru a nu se ajunge in situatia de a fi retrasa dupa cateva luni din cauza ca bugetul nu suporta o astfel de facilitate. Oricum, problema actuala tine de criteriile de certificare. -Pentru a realiza o legislatie care sa nu poata da nastere la interpretari, trebuie introduse in nomenclatorul de meserii din Romania toate categoriile continute de codul CAEN 72.- Fata de acest aspect, membrii -ARpI- au obiectii. -Sunt o serie de lacune in acest nomenclator, iar introducerea activitatilor din codul CAEN 72 nu acopera toate domeniile economice ale unei firme care ar putea beneficia de facilitatile actului normativ-, a adaugat Liviu Taloi. In codul CAEN 72 este prevazuta numai sectiunea de informatica si activitati conexe, precum programator web, administrator web, designer web, iar la sectiunea 64 sunt prevazute serviciile de posta si telecomunicatii, in timp ce sectiunea 5275 a CAEN este dedicata activitatilor de import-export de servicii de telecomunicatii. Presedintele ARpI este de parere ca -nu numai sprijinirea producatorilor de software sau servicii informatice este importanta, ci si incurajarea pietei de consum din domeniu, prin marirea ratei de penetrare a computerelor si telefoniei la nivelul utilizatorilor-. Conform variantei sustinute de MCTI, furnizorii de servicii de Internet care in principal se inscriu la sectiunea CAEN 642 (telefonie, telegrafie, transmisiuni de date) nu vor putea beneficia de facilitatile fiscale pentru angajati, ceea ce va crea, in opinia membrilor ARpI, probleme referitoare la obiectul principal de activitate al firmelor.

Momentan, se poarta discutii intre firmele din domeniu si factorii de decizie din MCTI pentru a se realiza un set de norme complete. Oricum, indiferent de rezultat, presedintele Taloi este circumspect in ceea ce priveste problema exodului de programatori. -In principiu, apreciez aceasta masura prin care se elimina impozitul pe salariu pentru firmele din domeniul industriei software care au angajati programatori romani, dar problema plecarii in strainatate a specialistilor din acest sector nu va fi stopata.-

Ce se va intampla in acest sens vom vedea doar peste cativa ani. In functie de cursul discutiilor din partile implicate, Guvernul va stabili, in urmatoarele saptamani, criteriile pe baza carora programatorii din industria software autohtona vor fi certificati, pentru a putea beneficia de eliminarea impozitului pe salariu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.