Home IT & Comunicatii Fiecare roman poate comunica prin intermediul satelitului

Fiecare roman poate comunica prin intermediul satelitului

DISTRIBUIŢI

Nu exista posesor autohton de celular care sa nu fi auzit in casca, cel putin o data, o voce care ne informeaza ca -abonatul GSM apelat se afla in afara ariei de acoperire-. Acest lucru poate fi evitat acum in Romania, daca utilizatorii comunicatiilor mobile se conecteaza la un operator care ofera si servicii de comunicare sau transmisii de date, fax, mesagerie prin intermediul satelitului. Prin lansarea recenta si in tara noastra a serviciului dual de comunicatii GSM-satelit conexiunea permanenta poate fi transformata intr-o certitudine. In calitatea sa de -service provider- al sistemului de telecomunicatii prin satelit -Thuraya-, -Global Communications Services Romania- SA va asigura in premiera pentru piata romana conexiuni permanente cu corespondenti aflati in zonele de acoperire atat in modul GSM, cat si in cel prin satelit. Prin acest serviciu de telefonie mobila prin satelit, utilizatorii pot, pe langa transmisia de voce, date, fax, mesagerie, sa se localizeze sau sa fie localizati eficient prin sistemul GPS (Global Positioning System). In momentul de fata, -GCSR- acopera cu ajutorul satelitului atat Europa, subcontinentul Indian, Asia Centrala, Orientul Mijlociu, cat si Africa Centrala si de Nord. -Sistemul permite, in cazul in care nu mai exista acoperire GSM, comutarea automata pe modul satelit-, a precizat directorul general al Global Communications Services Romania-, Nicolae Irimia. Sistemul se adreseaza in primul rand companiilor din diversele sectoare industriale cu necesitati de comunicare in zone fara acoperire GSM, sectorului maritim, precum si turistilor regionali.

Serviciul dual de comunicatii GSM-satelit este asigurat de satelitul -Thuraya-. Acesta a fost construit de compania americana -Hughes Space and Communications International- in colaborare cu -Boeing Satellite Systems- si a fost lansat la sfarsitul anului 2000. In prezent, satelitul este proprietatea companiei -Thuraya Satellite Telecommunications- din Emiratele Arabe. Compania araba a semnat in anul 1997 cu cei doi producatori un contract in valoare de 960 milioane de dolari pentru realizarea intregului sistem de comunicatii, serviciile acestuia fiind lansate gradual din luna mai 2001. Tehnologia pusa la dispozitia utilizatorilor combina satelitii de telecomunicatii, GSM-ul si GPS-ul. In privinta GPS, echiparea terminalelor cu astfel de module va permite dezvoltarea unor aplicatii de tip -fleet management- atat pentru autovehicule, nave maritime, aeroave, cat si pentru mijloace de transport pe calea ferata. Astfel, utilizatorul isi poate determina in orice moment pozitia, fara a afecta receptia sau emisia vocala. Serviciile mobile -Thuraya- acopera in prezent aproximativ 40% din suprafata globului, incluzand cele mai populate zone. In momentul in care utilizatorul se afla in raza de acoperire GSM nationala, poate folosi reteaua de telefonie existenta. Daca ajunge intr-o zona fara acoperire GSM, convorbirea nu se intrerupe sistemul comutand in mod automat pe modul satelit.

Terminalele mobile care suporta acest serviciu dual nu se deosebesc prin aspect, marime si greutate cu cele folosite in tehnologia GSM. -Terminalele de acest gen nu pot fi folosite pe modul satelit intr-un interior, deoarece are loc fenomenul de ecranare, dar sistemul va comuta in mod automat pe modul GSM, transmisia nefiind intrerupta-, a adaugat Irimia. Terminalele fixe nu functioneaza decat pe modul satelit, ele avand incluse un terminal portabil si un chit de instalare. Costul unui astfel de telefon variaza intre 700 si 900 de dolari. Vanzarea acestor aparate se va realiza printr-o serie de firme cu care compania va incheia in viitorul apropiat o serie de contracte pentru dezvoltarea unei retele de distributie la nivel national.

In principiu, oricine se poate conecta la acest sistem de comunicatii. Pretul care trebuie platit este de 30 de dolari pentru o conectare, iar costul unui abonament lunar se ridica la 14 dolari pentru serviciile de voce si 5 dolari pentru serviciile date si fax. Tarifele sunt de 0,50 dolari pe minut pentru convorbiri in reteaua Thuraya si de 0,80 dolari pe minut pentru Thuraya – GSM, Thuraya – Romtelecom. Pentru transmiterea unui mesaj tip text (SMS) tariful este de 0,25 dolari. Tarifele pentru serviciul de date si fax sunt de 0,82 dolari pe minut, la un trafic intre 2400 Kbps si 4600 Kbps, si de 1,11 dolari pentru un trafic de 9600 de Kbps. Desi tarifele pentru convorbiri in reteaua nationala sunt destul de ridicate in comparatie cu cele practicate de operatorii GSM, in cazul unei convorbiri internationale acestea devin mai avantajoase.

-In urmatoarele doua luni tarifele ar putea fi diminuate, in conditiile in care compania va incheia cu operatorii locali acorduri de utilizarea retelelor-, sustine Nicolae Irimia. Pana in acest moment, -GCS Romania- a incheiat contracte cu companiile Axel Telecom, UTI Group, si cu operatorul de telefonie mobila MobiFon. Astfel, in eventualitatea unor caderi de retea, comunicatiile sunt preluate de sistemul prin satelit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.