Home Asigurari Fondurile de pensii private, randament anual de 7%

Fondurile de pensii private, randament anual de 7%

DISTRIBUIŢI

O contributie lunara de 20 de euro, pe o perioada de 25 de ani, va aduce o pensie de 140 de euro, in plata timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

El a precizat ca aceste estimari sunt bazate pe calculele operatorilor din piata si vizeaza un randament mediu anual de sapte la suta, in euro.

Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare va insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce va conduce la o pensie lunara de 140 de euro, in plata timp de 15 ani.

Oancea a afirmat ca un randament mediu anual de sapte la suta in euro ar fi unul foarte bun si ca randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a demarat luni procesul de autorizare a entitatilor care vor administra fonduri de pensii facultative (pilonul III de pensii).

Fondurile de pensii facultative vor putea fi administrate de trei tipuri de entitati – societatile de pensii nou constituite avand ca unic obiect de activitate colectarea, administrarea si investirea contributiilor, societatile de asigurari care functioneaza in baza autorizarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, respectiv, societatile de administrare a investitiilor, autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Mircea Oancea a estimat ca, in primul an, aproape 300.000 de persoane vor participa la fondurile de pensii facultative. Daca un fond de pensii pe pilonul III nu atrage in trei ani cel putin 50.000 de participanti, i se va retrage autorizatia de functionare.

Un participant la un astfel de fond se transfera la un alt fond, fiindu-i transferate lichiditati reprezentand echivalentul activului personal (numarul de unitati de fond inmultit cu valoarea unitatii de fond in ziua respectiva). Daca transferul este solicitat mai devreme de doi ani, acesta va suporta o penalitate de maximum cinci la suta din activul personal. De asemenea, nu exista posibilitatea retragerii din sistem, iar participantului nu i se poate constitui drept de pensie inainte de implinirea varstei de 60 de ani, exceptie fiind cazurile de deces sau invaliditate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.