Nu de putine ori s-a intamplat sa stam in fata computerului de acasa sau de la birou si, neavand ce face, sa ne uitam pe geam. Munca am terminat-o, Solitaire-ul parca incepe sa ne plictiseasca, la fel si chat-ul. Gandim ca masina inteligenta din fata noastra nu mai are a ne spune nimic nou, ba mai mult, parca a inceput sa ne oboseasca prezenta ei.
Nimic mai fals. Computerele, in special cele conectate la Internet, sunt o sursa inepuizabila de informatii si, nu de putine ori, ne pot oferi surprize cat se poate de placute.
Un altfel de turism
New York, Londra, Paris. Metropole de care toata lumea a auzit, dar pe care doar unii au apucat sa le viziteze. Cat despre romanul obisnuit, orasele de mai sus raman doar niste destinatii de vis. Daca totusi doriti sa vedeti ce se intampla in anumite zone din aceste orase, o puteti face accesand site-ul www.earthcam.com/. Practic, in toate orasele din lume si nu numai, exista mici camere de luat vederi conectate la Internet pe care oricine, din orice colt al lumii, le poate accesa. Sa luam de exemplu New Yorkul. Cu ajutorul site-ului earthcam putem face vizite virtuale in mai multe zone ale metropolei si, ce este foarte interesant, camerele web surprind imagini in timp real. Astfel, mai multe zeci de camere iau pulsul metropolei in fiecare secunda, iar cu ajutorul acestora putem face si noi acelasi lucru. La orice ora ne putem plimba pe mai multe bulevarde din metropola americana si dupa ce ne-am plictisit putem calatori virtual in orice alt oras din Statele Unite, cum ar fi Cleveland, Detroit sau Huston. Pe acelasi site gasim si un clasament a celor mai accesate camere de web si care sunt grupate la -rubrica- top ten. Pe primul loc se afla o gradina zoologica din Dusseldorf, Germania, unde mai multe camere sunt atintite pe un grup de pinguini gazduiti aici. Pe locul al doilea se afla o camera web plasata in Australia si care furnizeaza imagini in direct cu cateva persoane care construiesc un cataraman, o barca cu panze folosita in curse de viteza pe ocean. Pe celelalte site-uri din sectiunea top ten mai pot fi admirate cu ajutorul minicamerelor o balena aflata intr-un bazin situat in Vancouver, Canada, mai multe puncte din traficul auto din orasul Aalborg, Danemarca, sau un DJ care-si face cu sarg meseria intr-un studio radio din localitatea Ibiza, Spania.
Camere web in creierul muntilor
Minicamerele conectate la Internet sunt situate nu numai in orase, ci si in locuri exotice sau mai putin accesibile. De exemplu, pe site-ul www.webcam.com se afla o lista cu aproape toate orasele si locatiile turistice din Europa. In Germania sunt amplasate, numai pe acest site, 41 de camere video, in Elvetia – 27 si in Franta – 21. Daca doriti sa vedeti Parisul, nu este nici o problema. Dati un clic pe Franta si veti putea admira turnul Eifel in toata splendoarea lui. Daca doriti sa respirati putin aer curat, accesati camerele amplasate pe muntele Mont Blanc. Aici sunt montate printre stanci sau pe acoperisurile hotelurilor din zona o duzina de minicamere cu ajutorul carora aveti acces, in direct, la imagini de vis.
Ca nu mai exista nici macar o urma de razboi rece ne-o spun minicamerele amplasate pe teritoriul Rusiei care -monitorizeaza- pentru publicul larg mai multe orase, cum ar fi Moscova, Sankt Petersburg sau Ekaterinburg.
Tot pe site-ul www.webcam.com gasim si cateva camere video amplasate in Romania. Cu ajutorul acestora putem vedea in direct imagini cu Piata Centrala din Sibiu, Universitatea din Bucuresti, dar si imagini din Constanta sau Bobalna.
Cu minicamera in spatiu
Daca sunteti un impatimit al spatiului cosmic si doriti sa fiti la curent cu activitatea programului spatial american -gestionat- de NASA, puteti accesa adresa www.nasa.org. De aici aveti acces inclusiv la mai multe camere video amplasate in diferite locuri, inclusiv la rampa de lansare a navetelor de la Cape Canavaral. Daca insa vreti mai mult si doriti sa vedeti cum se antreneaza astronautii sau cum oamenii de stiinta de la NASA fac diverite teste, accesati adresa science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/.
Tot cei de la NASA au pus la dispozitia celor interesati un site prin intermediul caruia poate fi urmarita -aproape in direct- traiectoria cometei Hale-Bopp. Astfel, cu ajutorul webcam pot fi vazute imagini aproape in timp real cu cometa respectiva, -cele mai vechi imagini au o vechime de doar cateva minute-, dupa cum ne avertizeaza administratorii site-ului. Adresa unde poate fi vazuta cometa Hale-Bopp este: http://comet.hq.nasa.gov/comet/.