Deşi primii paşi pentru implementarea sistemului de pensii private s-au făcut din 2004, guvernul intenţionează să modifice legislaţia în domeniu. Dar schimbarea regulilor în timpul jocului nu este singura problemă a sistemului. Agenţii de marketing şi brokerii de pensii private au început să oferteze sume importante pentru a atrage persoanele interesate de vanzarea produselor de pensii. Pentru a-i stimula pe cei care alcătuiesc forţa de vanzare, companiile plusează şi ridică nivelul comisioanelor plătite pentru adeziuni.
În următoarele patru luni, Ministerul Muncii împreună cu Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) trebuie să pregătească un pachet de legi care să modifice şi să completeze legislaţia privind sistemul de pensii private obligatorii. Una dintre schimbările importante se referă la instituţia care va realiza plăţile contribuţiilor către fondurile de pensii private. Premierul Tăriceanu spunea că CNPAS ar putea relua această atribuţie în detrimentul ANAF. Cand părţile implicate în sistem au sancţionat acest aspect, reprezentanţii statului au dat asigurări că toate problemele vor fi rezolvate pană la 17 septembrie 2007. Iată că, încă o dată, -gurile rele- au avut dreptate. Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a rămas ferm pe poziţii. -Nu amanăm data de aderare, nu modificăm legislaţia-, a spus Oancea, care a explicat că arbitrul pieţei este cel care elaborează normele în domeniu. Însă rămane aceeaşi problemă: sistemul informatic. -Trebuie să funcţioneze sistemul informatic ca să meargă totul-, conchide analistul economic Ilie Şerbănescu.
Banii din pensii, foarte puţini
Alte probleme pe care instituţiile statului ar trebui să le rezolve, dacă tot umblă la legile care reglementează piaţa, sunt garantarea contribuţiilor în raport cu inflaţia şi desemnarea unei entităţi cu expertiză în sectorul financiar, care să urmărească traseul banilor din contribuţii, cea mai potrivită fiind, din acest punct de vedere, Banca Naţională a Romaniei, crede directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (AGEA), Liviu Voinea. -Companiile ar trebui obligate să garanteze contribuţiile cel puţin în raport cu inflaţia, de vreme ce pensiile de stat se corelează cu inflaţia. Cat poate să fie randamentul? 5 sau 7%? Din 7% scădeţi inflaţia de 3%, dacă facem un calcul pe termen lung, scădeţi impozitul şi comisioanele şi nu mai rămai decat cu foarte puţini bani-, explică Liviu Voinea. Garantarea contribuţiilor reprezintă o chestiune sancţionată şi de Ilie Şerbănescu. -Statul obligă oamenii să se ducă la privaţi, statul ar trebui să dea ceva, dar nu ştiu de unde ar putea să finanţeze această diferenţă-, apreciază analistul economic.
Buna credinţă
Companiile au anunţat că pentru plata comisioanelor celor aproximativ 250.000 de agenţi de marketing vor cheltui zeci de milioane de euro. Aceştia vor fi remuneraţi în funcţie de numărul de adeziuni pe care le adună, iar cifrele din piaţă indică sume de 20 pană la 50 de euro pentru o semnătură, la care se adugă bonusurile pentru performanţă. Astfel, în ofertele de pe piaţă pentru atragerea celor interesaţi să vandă pensii private sunt înaintate sume între 20 şi 25 de euro pentru fiecare adeziune dacă agentul adună 1-20 de semnături. Dacă numărul adeziunilor este mai mare de 100, agentul poate miza pe cel puţin 30 de euro pentru fiecare semnătură.
Consultand o asemenea ofertă, am insistat asupra demersurilor privind autorizarea şi asupra modalităţilor prin care ne vor fi testate cunoştinţele referitoare la legislaţia în domeniu. Ni s-a răspuns simplu că trebuie să completăm un formular şi că putem fi verificaţi şi telefonic. Din păcate, aceste practici nu pot fi stopate de către CSSPP, deoarece verificarea persoanelor care ne vor vinde produse de pensii revine în sarcina administratorilor şi a brokerilor de pensii. Pe baza atestatului pe care aceştia îl eliberează, CSSPP avizează agenţii de marketing şi brokerii de pensii. Altfel spus, se merge şi pe buna credinţă a jucătorilor din piaţă, mai ales că arbitrul pieţei nu are atat de mulţi angajaţi încat să poată verifica fiecare -vanzător- de pensii în parte.
Perioada în care persoanele care plătesc CAS şi au varsta între 18 şi 35 de ani şi pot opta pentru un administrator de fond de pensii private, se încheie la 17 ianuarie 2008, conform graficului CSSPP. Pentru cei care au depăşit 35 de ani, dar încă nu au împlinit 45 de ani, opţiunea este facultativă. Aderarea la un fond privat nu presupune costuri suplimentare, atat pentru angajat, cat şi pentru angajator.