Primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu, a acuzat recent Ministerul Finantelor (MF) de blocarea constructiei Halei Terminal Obor, prin amanarea avizarii unor documentatii de plata catre societatea UNICON, care executa aceasta lucrare.
-Fondurile necesare constructiei sunt asigurate din bugetul local al sectorului 2 si dintr-un imprumut in valoare de 500.000 de dolari acordat de BERD institutiei noastre in urma cu mai multi ani, insa, conform acordului de creditare, decontarea fondurilor externe nu se poate face decat pana la data de 31 decembrie a acestui an-, a spus Ontanu.
Chiar daca Directia Finantelor Publice Externe trebuie sa urgenteze obtinerea fondurilor echivalente din imprumutul BERD, pana la aceasta ora nu s-a stabilit care dintre secretarii de stat ai institutiei va avea drept de semnatura pentru trimiterea documentatiilor la finantatorul extern.
Potrivit edilului sectorului 2, ca urmare a neavizarii documentatiilor de plata in valoare aproximativa de 3,5 miliarde de lei, de catre Directia Contabilitate Publica a MF, dupa circa doua luni de la depunere, firma UNICON a sistat lucrarile si a distribuit utilajele si forta de munca pe alte santiere. Ontanu sustine ca lucrarile realizate deja de constructor sunt evaluate la circa 5,5 miliarde de lei. Pana in prezent au fost montati doar 11 stalpi de sustinere si s-a turnat o parte din fundatiile constructiei, cu toate ca pana la 30 aprilie se impunea si executarea terasamentelor si devierea conductei magistrale care aprovizioneaza cu apa cartierul Pantelimon.
Primarul sectorului 2 i-a cerut ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, sa se autosesizeze -cu privire la circuitul greoi al documentelor din institutia pe care o conduce-. -Altfel, o asemenea situatie va duce, in final, la pierderea liniei de creditare externa obtinuta cu foarte mare dificultate. Este inadmisibil ca datorita birocratiei excesive din structurile administratiei centrale a MF proiectele de anvergura sa fie blocate inca din fazele de inceput-, a afirmat Ontanu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane