Home Asigurari Ilie Serbanescu: -Plafonarea contributiei la pilonul III la 15%, o aiureala!-

Ilie Serbanescu: -Plafonarea contributiei la pilonul III la 15%, o aiureala!-

DISTRIBUIŢI

Începand cu luna mai vom putea contribui la fond de pensii facultative, indiferent varstă, după ce Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a autorizat în acest sens patru companii locale. Însă prevederile legislative care reglementează funcţionarea acestui sistem sunt în curs de schimbare, deşi de abia au fost adoptate.

Limitarea la 15% din veniturile înregistrate pe cartea de muncă a contribuţiilor la fondurile facultative de pensii nu este tocmai pe placul jucătorilor din domeniu, dar nici a contribuitorilor. Preşedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, motivează că acest prag a fost stabilit tocmai pentru a-i proteja pe cei cu venituri mici şi că -în timp, practica va duce la necesitatea de a majora acest nivel sau de a elimina, eventual, acest nivel, pentru a face mai flexibil sistemul-. Adică, deşi azi pot munci mai mult şi caştiga astfel mai mulţi bani, nu pot să pun deoparte pentru zilele negre nimic în plus faţă de sumele decise de legiuitor.

Handicapul varstei

În plus cei care nu mai au posibilitatea legală de a contribui la fondurile de pensii private obligatorii, respectiv persoanele care au trecut de 35 de ani, pornesc cu un handicap faţă de cei care vor fi cuprinşi în acest sistem, pentru că, pe langă veniturile din aceste fonduri, ar putea să îşi deschidă şi un cont facultativ. Însă dacă persoanele cu varsta peste 35 de ani ar putea cotiza cu mai mulţi bani la fondurile facultative, după pensionare şi-ar asigura un trai decent. Potrivit Legii 204/2006, varsta nu reprezintă o limită pentru aderarea la un fond de pensii facultative.

Analistul economic, Ilie Şebănescu, apreciază că impunerea unui prag va afecta veniturile pensionarilor care au contribuit la un fond de pensii facultativ şi că, în aceste condiţii există, riscul ca oamenii să se orienteze către asigurările de viaţă cu componentă investiţională. Dacă suma asigurată este mai mare decat cea aferentă procentului de 15%, acumulările de capital vor fi mai ridicate în acest caz, comparativ cu cele rezultate în urma investiţiei într-un fond de pensie.

Comisionul pe transfer

Legea impune o rată minimă a randamentului pe care administratorul unui fond de pensii trebuie să o obţină. În cazul în care randamentele înregistrate de un administrator sunt inferioare celor raportate de altă companie, clientul poate să-şi schimbe administratorul. Legislaţia în vigoare prevede perceperea unui comision de pană la 5% din banii stranşi în cont, în funcţie de perioada de contribuţie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.