Livrarile de echipamente de telefonie IP (Internet Protocol) vor creste substantial in urmatorii ani, in timp ce vanzarile de sisteme traditionale PBX (Private Branch Exchange) vor inregistra un regres, sustine Ran Kalsi, director pentru zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) in cadrul companiei Cisco Systems.
-Potrivit unui studiu realizat in noiembrie 2001 de compania de consultanta Gartner, echipamentele de telefonie IP vor detine, in 2005, peste 60% din livrarile de sisteme de telefonie in Europa de Vest. In acest an, vanzarile de echipamente de telefonie IP vor depasi 200.000 de unitati in aceasta zona a Europei-, a adaugat Kalsi.
Conform unor studii efectuate de Cisco Systems, costul pe utilizator pentru instalarea unui echipament de telefonie IP in cadrul unei companii a fost, in 2001, de 150 de dolari, comparativ cu 640 de dolari in cazul sistemelor PBX. In 1995, costurile pe utilizator in cazul echipamentelor IP depasea 1.000 de dolari, fata de 700 de dolari pentru echipamentele PBX. Telefonia IP, care este o componenta de baza a arhitecturii Cisco pentru voce, video si date integrate (AVVID – Architecture for Voice, Video and Integrated Data), utilizeaza o retea de date pe baza de IP pentru a asigura comunicatiile locale la nivelul intregii companii, ceea ce inseamna ca nu sunt necesare o centrala telefonica traditionala si o retea separata de telefonie. Aceasta convergenta a serviciilor de comunicatii vocale, video si de date intr-o retea unica aduce cu ea avantajele unor cheltuieli de capital mai reduse, unor proceduri de asistenta si configurare mai simple si unei integrari sporite a locatiilor de la distanta si a sucursalelor in facilitatile de retea ale companiei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane