Home IT & Comunicatii In Romania, pirateria software se invarteste intr-un cerc vicios

In Romania, pirateria software se invarteste intr-un cerc vicios

DISTRIBUIŢI

Cele mai recente studii arata ca, in anul 2003, din 100 de CD-uri cumparate de romani, 73 erau produse pirat. Asadar, rata pirateriei a fost de 73%, iar daunele provocate de acest fenomen au fost de 49,3 milioane de dolari. Sunt acestia, intr-adevar, bani pierduti? Daca in piata romanii nu ar gasi CD-uri la pretul de 200.000 de lei, ar scoate din buzunar peste 1,5 milioane de lei pentru a cumpara CD-ul original?


Din spusele celor mai multi specialisti in IT, daunele provocate de pirateria software se calculeaza astfel: cati bani s-ar fi obtinut daca cele sapte CD-uri pirat, din 10 vandute, ar fi fost produse legale? Suma rezultata este considerata pierdere cauzata atat statului roman, cat si producatorului produselor respective.

Romanii cu bani cumpara CD-uri originale

In 2003, piata software din Romania a fost de 87,4 milioane de dolari. Cifra este destul de mare, si se stie ca romanii care au intr-adevar bani cumpara software cu licenta. Motivele pentru care este bine sa achizitionezi produse originale sunt multiple. In primul rand, cand vine vorba de programe pentru PC-uri, acestea ruleaza mult mai bine decat cele de pe CD-uri contrafacute, protectia antivirus este incomparabil mai puternica etc. Iar, mai mult, intervine si chestiunea de etica.

Pirateria nu este apanajul tarilor subdezvoltate

In acest moment, dintr-un salariu mediu pe economie un roman isi poate cumpara maximum trei CD-uri originale. Asadar, se pare ca problema pirateriei va disparea din Romania o data cu cresterea nivelului de trai. Pe de alta parte, nivelul de trai va creste atunci cand tot romanul va intra in legalitate. Cand si cum se va iesi din acest cerc vicios, ramane de vazut.

Pentru a se mai consola, romanii pot sa arunce o privire in ograda vecinului mai bogat, dar care prefera, de asemenea, produse mai ieftine, chiar daca acest lucru il arunca in ilegalitate.

Asadar, cu toate ca pentru un american 300-400 de dolari, cat ar da pe un produs nepiratat, nu reprezinta nicidecum un salariu, cum se intampla in cazul romanului, americanii prefera sa fie in ilegalitate. Un studiu efectuat pe un esantion de 1.500 de specialisti americani din domeniul tehnologiei informatiei releva faptul ca un specialist din patru, adica 23%, recunoaste ca o parte din programele software comerciale folosite in cadrul organizatiei in care lucreaza nu dispun de licenta. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca 90% din intervievati declara ca pirateria software reprezinta un -risc pe care nici un business nu si-l poate permite-. Asadar, se pare ca pirateria software nu este apanajul tarilor subdezvoltate.

Pentru anul 2004 nu se cunosc inca cifre exacte, dar specialistii preconizeaza ca rata a scazut, dar nu cu foarte mult.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.