Home Monden Industria audio-video vs piraterie!

Industria audio-video vs piraterie!

DISTRIBUIŢI


Pirateria audio-video este o problema majora pentru marile companii care produc si distribuie materiale muzicale, filme, softuri sau jocuri pentru calculator.


Numai in 2002, industria muzicala a pierdut circa 5 miliarde de dolari, din cauza vanzarilor ilegale de CD-uri sau a descarcarilor neautorizate de fisiere Internet, care au condus la o scadere de 10 procente a cifrei de afaceri globale, pana la 30 de miliarde de dolari.

Pierderile provocate prin piraterie s-au ridicat la aproximativ 700-800 de milioane de dolari, reprezentand circa 20% din valoarea totala. Multiplicarea ilegala de CD-uri si descarcarea de fisiere online au adus companiilor de profil pagube de aproximativ 4,3 miliarde de dolari.

Potrivit Asociatiei Industriei Audio Americane/RIAA, pirateria muzicala este responsabila pentru declinul a doua treimi din cererea de pe aceasta piata.

Fenomenul a afectat considerabil rezultatele companiilor de profil, in contextul in care vanzarile s-au situat la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.

-Viitorul industriei americane ar putea fi amenintat, daca nu vom lua atitudine pentru a stimula activitatea si pentru a combate pirateria-, a declarat presedintele RIAA, Hilary Rosen, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Cannes, la sfarsitul saptamanii trecute.

Principalii producatori din industria audio, printre care se numara gigantii: Universal, Sony, EMI, Warner Music si BMG, precum si alte mii de societati de dimensiuni reduse, s-au angajat sa aplice noi masuri pentru combaterea practicilor ilegale si pentru inasprirea conditiilor de acordare a licentelor, privind diverse servicii online.

Mai mult decat atat, RIAA a incheiat un acord, saptamana trecuta, cu o serie de producatori din industria IT, printre care se numara companiile: Dell, Microsoft si Hewlett Packard, privind promovarea unor tehnologii noi, care sunt destinate protectiei drepturilor de autor.

Cum opereaza piratii?

In prezent, -piratii- dispun de mijloacele tehnologice de ultima ora, operand pe Internet, in fabrici ilegale de CD-uri, in centrele de distributie a materialelor audio-video si chiar pe strada.

Ideologia lor este foarte simpla: -De ce sa platim pentru un material, cand este atat de usor de furat!-.

Furtul inca este ilegal, lipsit de etica si omniprezent in era digitala.

-Pirateria-, in general, se refera la copierea ilegala si distributia inregistrarilor audio.

In domeniul pirateriei muzicale, se pot desprinde patru categorii clare:

1. Piratarea sound-ului unor materiale oficiale, care include mix-tape-uri sau compilatii, pe care sunt inclusi unul sau mai multi artisti.

2. Inregistrarile contrafacute, care sunt inregistrarile fara autorizatie ale unui sound inregistrat anterior. Aici, piratii copiaza tot pachetul oficial, care include: materialul original, numele casei de productie, precum si marca distribuitorului.

3. Inregistrarile underground, care se manifesta prin inregistrarile fara autorizatie a unor concerte live sau evenimente muzicale transmise la radio sau televiziune.

4. Pirateria online consta in: incarcarea pe Internet, fara autorizatie, a unor inregistrari originale in scopul de a le pune la dispozitia publicului sau in descarcarea unor piese de pe diferite site-uri de Internet, chiar daca scopul nu este acela de a vinde aceste materiale.

Microsoft ajuta marile companii.

Intr-un studiu care s-ar putea sa aduca beneficii reale companiilor producatoare, Corporatia Microsoft a prezentat un pachet de softuri, menite sa ajute la restrictionarea produselor pirat.

Doua companii importante, Vivendi Universal si EMI Group, au declarat ca folosesc tehnologia Microsoft, pentru a experimenta protejarea CD-urilor originale.

Companiile muzicale au lansat deja CD-uri care blocheaza orice incercare de copiere a inregistrarilor pe calculator.

Sindicatele Crimei din Asia – implicate in piraterie

Copiile piratate ale unor filme celebre, de care se ocupa sindicatele Crimei din Asia, au adus anul trecut o -gaura- de peste 400 de milioane de dolari in bugetul producatorilor de la Hollywood.

Materialele piratate se vand pe piata neagra la jumatate din pretul normal de vanzare al unui CD original, ceea ce atrage atentia cumparatorilor, care achizitioneaza aceste produse fara sa mai tina cont de calitatea lor.

Producatorii de film au declarat ca vor incerca trecerea de la video-compact-discuri la o tehnologie video de inalt nivel si vor imbunatati distributia productiilor originale, incercand astfel sa stopeze pirateria.

Conform declaratiilor oficialilor care se ocupa de aceasta problema, in anul 2001, 98% din totalul CD-urilor piratate au fost fabricate in Asia.

Despre Romania, ce am putea spune: pirateria este bine-mersi si deciziile importante, in acest domeniu, intarzie sa apara; artistii continua sa fie dezavantajati insa si fura la greu sub acoperirea termenului de -cover-; la fiecare colt de strada vezi cate o taraba care afiseaza cu nonsalanta casete sau CD-uri pirat, pana si in baruri sau restaurante mai vine cate un individ care te intreaba: -Doriti o muzica buna?-, si iti prezinta niste CD-uri care inca mai sunt caldute; industria autohtona creste, insa nu da semne ca ar vrea sa intre in normalitate, iar publicul este multumit ca nu trebuie sa dea foarte multi bani, pe care oricum nu-i are, pe o caseta, CD sau chiar DVD, cand acestea se gasesc la tot pasul, fara sa intrebe nimeni de ce?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.