Numerosi asiguratori britanici intentioneaza sa-si stabileasca sediul central in Bermude, in cautare de impozite mici, pentru a concura cu firme rivale care opereaza deja in paradise fiscale, transmite Reuters.
Anunturile firmelor care isi muta sediile au relansat discutiile referitoare la capacitatea Londrei de a rezista la provocarea venita din partea micutei insule din Atlantic, care s-a transformat rapid intr-un important centru al asiguratorilor.
In pofida tentativelor pietei londoneze de asigurari de a-si reforma practicile de afaceri pentru cresterea atractivitatii, fiscalitatea redusa reprezinta un stimulent suficient pentru mutarea sediului central, in cazul companiilor care isi desfasoara operatiunile la nivel international.
Masojada a spus ca decizia companiei a fost determinata in primul rand de faptul ca peste jumatate din afacerile companiei provin din Statele Unite si Bermude, dar a recunoscut ca o influenta importanta au avut-o si problemele legate de impozite si legislatie.
Logica este simpla. Prin mutarea in Bermude, rata de impozitare scade la circa 10%, de la aproximativ 30% in Marea Britanie.
Dane Douetil, director executiv la Brit Insurance si presedinte al unei asociatii a asiguratorilor din Londra, care a pledat pentru reducerea impozitelor platite de firmele de profil, a spus ca are informatii despre mai multe companii care analizeaza serios problema.
Mutarea in Bermude are sens numai in cazul companiilor specializate in reasigurari internationale sau in asigurari pentru marile corporatii, in special cu legaturi in Statele Unite.
De fapt, companiile care au ramas in Marea Britanie sunt in dezavantaj cand concureaza cu firme rivale stabilite in Bermude, considera Stephen Catlin, director executiv la Catlin Group, care si-a mutat sediul central de la Londra in insula din Atlantic in 1999.
City of London are insa o problema in mentinerea sa ca centru al industriei internationale de asigurari, a spus Douetil, care considera ca guvernul britanic trebuie sa rezolve problema impozitelor.
Asiguratorii au salutat invitatia Trezoreriei britanice catre presedintele companiei Lloyd, Peter Levene, de a discuta propunerea de a reduce impozitele. Putini dintre acestia sunt insa optimisti in privinta sanselor de a obtine o diminuare a impozitelor in viitorul apropiat.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane