Primim la redactie din partea InterAgro cateva clarificari in ceea ce priveste situatia ASIROM: -SC InterAgro SA este actionar cu pozitie de control la SC ASIGURAREA ROMaNEASCA – ASIROM SA. Detinerea a 49,99% din capitalul social al acestei societati de asigurare, care administreaza conturile a peste doua milioane de asigurati, confera nu numai drepturi, dar si o serie de obligatii privind dezvoltarea si stabilitatea acestei societati.
La sfarsitul anului trecut, printr-o intelegere obscura dintre un actionar persoana fizica, Postelnicu Tiberiu Bica, si un fond cu capital de risc, QVT Fund LP, acesta din urma a intrat ilegal in posesia unui pachet de actiuni ce confera detinatorului sau o pozitie semnificativa (10% din numarul de actiuni) in societate.
Pachetul respectiv de actiuni a fost preluat ilegal intrucat el se afla in litigiu la Curtea de Apel Bucuresti, iar QVT Fund LP este cumpararor de rea-credinta intrucat a fost informat de participantii la piata bursiera: CNVM, BVB, RASDAQ, Societatile de Servicii de Investitii Financiare si Registrul Independent.
Intrarea frauduloasa ca actionar semnificativ intr-o societate de asigurari este calificata si de incalcarea prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor; aceasta legislatie protejeaza societatile de asigurare prin prevederea expresa de la art. 8, lit. f, din Legea 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, avand urmatorul continut: CSA <avizeaza actionarii semnificativi, directi sau indirecti, persoane fizice ori juridice… in conformitate cu criteriile stabilite prin norme emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)>.
QVT FUND LP nu a indeplinit nici un criteriu pentru a fi avizat/autorizat ca actionar semnificativ. Mentionam ca potrivit adresei CSA nr. 161865/14.02.2006, act individual administrativ al acestei autoritati administrative autonome, este necesara printre altele si o hotarare AGA pentru formularea cererii de autorizare. De asemenea, QVT FUND LP trebuia sa prezinte o serie de documente aferente din care sa reiasa actionarii directi si indirecti ai acestui actionar cu sediul intr-un paradis fiscal. Va comunicam ca nici una din conditiile mentionate nu a fost indeplinita de QVT FUND LP. El nu este autorizat ca actionar semnificativ, in schimb actioneaza concertat impreuna cu Broadhurst LTD, un alt fond cu sediul intr-un paradis fiscal, pentru destabilizarea societatii, punand in pericol functionarea acesteia.
Formele de actiune ale celor doua fonduri cu capital de risc si cu obiective de castig pe termen scurt sunt variate. Mentionam cateva dintre acestea:
– Procese in instanta pentru diverse cauze. Deja numarul proceselor depaseste cifra 10, iar motivele invocate sunt in mod clar ilegale. Exemplificam cu actiuni in instanta, pentru care si instantele de judecata au fost surprinse, cum ar fi intarzierea publicarii in Monitorul Oficial a hotararilor AGA;
– Difuzarea unor informatii false in presa cu scopul vadit de manipulare a pietei, pretului si opiniei publice;
– Amenintari si santaje in adunarile generale proferate prin diversi interpusi;
– Organizarea unor dezbateri publice sub egida unor asociatii la care pe lista participantilor figureaza reprezentantii QVT FUND LP, Broadhurst LTD (NCH Advisors), dar si o serie de persoane, inclusiv a unui consilier AVAS, cu scopul de manipulare a opiniei publice si fortarii conducerii SC ASIROM SA sa accepte un lung sir de ilegalitati comise de un cumparator fraudulos – QVT FUND LP;
– Atragerea in actiuni in instantele judecatoresti a AVAS, pentru intarzierea punerii in aplicare a hotararilor AGA, indispensabile procesului de restructurare la care s-a angajat managementul SC ASIROM SA;
– Presiuni asupra unor institutii publice – CNVM, CSA – pentru preluarea ostila a SC ASIROM SA, fapta sanctionata de legislatia europeana; din presa am aflat ca actionand concertat, QVT FUND LP si Broadhurst forteaza CNVM sa aprobe o asa-zisa oferta de preluare, care incalca toate prevederile in materie din legislatie romaneasca;
– Publicarea in presa a unor puncte de vedere ale unor reprezentanti ai Broadhurst LTD (Dan Barbulescu), cu privire la administrarea societatii si pretul actiunilor, cu scopul vadit pentru manipularea pietei si a opiniei publice.
Interesul SC InterAgro SA este de a continua intr-un ritm alert procesul de restructurare al SC ASIROM SA. De aceea, in ultimii ani am determinat, prin votul nostru, repartizarea profitului sub forma dividendelor si utilizarea acestuia pentru modernizarea si dezvoltarea societatii.
Propunerile noastre de delistare a societatii si de capitalizare fac parte din programul de restructurare.
Am aflat din presa ca AVAS doreste sa vanda pachetul de actiuni detinut la SC ASIROM SA. Declaram ca suntem de acord cu orice forma de tranzactionare a acestui pachet, in perimetrul legislatiei privatizarii pe care AVAS o administreaza.
Va rugam sa ne sprijiniti prin toate actele Dvs pentru asigurarea stabilitatii si conditiilor normale de functionare a celei mai importante societati de asigurare din Romania.
In analizele Dvs si alegerea formei de privatizare favorabile statului roman, va rugam sa luati in considerare faptul ca QVT FUND LP nu este autorizat ca actionar semnificativ la SC ASIROM SA si nu poate participa la achizitia pachetului de actiuni de la AVAS.
Vanzarea catre QVT FUND LP a pachetului detinut de AVAS presupune un aviz dat de AGA a SC ASIROM SA, in caz contrar, prin acest act se vor <legaliza> un sir lung de ilegalitati comise de acest <investitor> cu consecinte grave asupra functionarii acestei societati-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane