Zilele anunturilor din paginile ziarelor de mica publicitate sunt numarate. Fie ca ele sunt de factura comerciala, publicitara sau contin oferte sau cereri de locuri de munca, evolutia si deschiderea din ce in ce mai accentuata a posibilitatilor de accesare a unor pagini web atrag majoritatea clientilor care pana in prezent preferau variantele clasice. Unul dintre cele mai de succes domenii pe care utilizatorii si arhitectii paginilor de pe Internet mizeaza sunt site-urile care promoveaza ofertele de -job-uri-.
Cateva adrese utile
Elementele care determina succesul acestor site-uri sunt legate in primul rand de faptul ca ele sunt gratuite in proportie de 90%. Persoana interesata de obtinerea unui loc de munca intr-un domeniu anume nu trebuie decat sa acceseze un site de profil unde sa-si depuna CV-ul sau sa selecteze din ofertele deja existente. Un alt element determinat este ca prin aceasta metoda exista posibilitatea ca utilizatorul sa poata publica, modifica, citi un CV sau o oferta oricand si oriunde exista un PC conectat la Internet. In prezent, cele mai importante site-uri romanesti de profil, din punctul de vedere al accesarii acestora, sunt www.semm.ro, www.bestjobs.ro, www.jobsite.ro, www.humanresources.ro, www.jobsearch.ro, www.bursamuncii.ro, www.myjob.ro si www.jobbank.ro. Exista si site-uri specializate pe anumite activitati. De exemplu, pe adresa www.itjobs.ro, sunt recrutati doar specialistii in computere, iar www.ejobs.ro se adreseaza cu precadere studentilor sau celor care au absolvit recent. Din fericire, site-urile care nu erau de fapt decat niste paravane pentru recutarea de emigranti sunt din ce in ce mai putine, lasand loc ofertelor serioase.
-Serviciul Electronic de Mediere a Muncii- (www.semm.ro), este rezultatul unui parteneriat dintre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania, impreuna cu Departamentul de Dezvoltare a Resurselor Umane si Agentia de Dezvoltare Internationala din Canada. Acesta este un serviciu electronic de mediere a muncii, care pune in corespondenta cererea si oferta de locuri de munca. Serviciul foloseste aplicatia -formular de competenta-. Angajatorii creeaza un profil al locului de munca de munca vacant, identificand competentele, studiile si experienta necesara. Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pot crea profile asemanatoare, folosind un formular identic, pentru a-si descrie competentele, studiile etc. SEMM foloseste aceste informatii pentru a realiza o mediere exacta. Din acest punct apar doua posibilitati. Una este aceea de a cere sistemului sa caute corespondenta imediat dupa ce se completeaza profilul, iar cea de-a doua posibilitate ofera celui interesat publicarea profilului propriu. Statistica arata ca peste 80% dintre angajatori gasesc o persoana potrivita nevoilor proprii inca din momentul solicitarii initiale, fara a mai fi nevoie sa publice locul de munca vacant. Astfel, cea mai buna metoda pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca este aceea de a-si publica profilul de competente.
Cu mobilul, dupa un job
Spre deosebire de -SEMM-, celelalte site-uri dezvolta aplicatii care fie ofera un sistem de publicare si cautare, fie utilizeaza un cuvant-cheie pentru cautarea CV-urilor sau a locurilor de munca vacante. Printre acestea se numara si www.jobsite.ro . Acest serviciu online gratuit publica oferte si locuri de munca actualizate periodic, atat in Romania, cat si in strainatate. Pentru a limita cererile de publicare fictive (cu telefoane gen 89.89.xxx) si pentru a se realiza o selectie clara intre cei care acceseaza baza pentru a inscrie o oferta sau cerere, site-ul este structurat pe trei niveluri de acces: vizitator, abonat si membru cu acces general.
Cum tendinta actuala in domeniul IT&Comunicatii este de complementaritate, jucatorii de pe piata job-urilor pe Internet introduc servicii inovatoare. www.humanresources.ro si Connex au lansat de curand in premiera balcanica primul site WAP de locuri de munca. Astfel, cu ajutorul telefonului mobil, candidatii isi pot trimite CV-ul direct angajatorului. Momentan, companiile din Romania pot obtine un credit gratuit de 285 de dolari pentru publicarea ofertelor de angajare si pentru utilizarea unuia dintre cele mai complexe instrumente de recrutare. Site-ul WAP se afla la adresa wap.humanresorces.ro sau poate fi accesat prin link direct de la Connex WAP.
Pietele de locuri de munca pe Internet au multe avantaje fata de variantele clasice. Insa nici un site nu va acorda in mod automat un loc de munca utilizatorului. Un site de job-uri nu este, in definitiv, decat un instrument de publicare a unui CV. Un astfel de site te poate ajuta sa obtii mai multe informatii in perspectiva obtinerii unui loc de munca, insa nu te scuteste de interviu.
Cum se completeaza un CV
Completarea si inregistrarea unui CV online pe un site care ofera spre publicare atat oferte, cat si cereri de locuri de munca este foarte simpla. In general, trebuie urmati cinci pasi. Primul pas consta in inscrierea datelor personale in campurile deschise prin accesarea paginii -completare CV-. Aici sunt cerute date obligatorii precum numele, prenumele, ziua, luna, anul nasterii si introducerea unei parole de acces care va oferi protectie in cazul unei eventuale accesari din partea unei persoane neautorizate. Pasul urmator consta in completarea de catre utilizator a unor campuri facultative, cum ar fi telefonul de acasa, tara de origine si orasul de resedinta. Obligatorii sunt adresa si judetul. Pasul al treilea, denumit studii si abilitati, necesita introducerea de date strict profesionale. Cel de-al patrulea are campuri in care utilizatorul va introduce diferite optiuni in ceea ce priveste programul de lucru, departamentul si data de la care poate fi disponibil pentru a-si incepe activitatea. Ultimul capitol din completarea CV-ului este orientat spre descrierea de catre pretendent a pasiunilor personale sau a viciilor. Tot in acest punct se pot adauga eventuale date care pot spori sansele de angajare (atestate, cursuri absolvite etc.). Trebuie mentionat ca in acest capitol utilizatorul este obligat sa se foloseasca de un numar limitat de caractere.