Jocurile pe calculator vor deveni in urmatorii cinci ani mult mai realiste, personajele controlate de computer vor fi mult mai convingatoare, iar jucatorii pasionati vor petrece din ce in ce mai mult timp pentru a-si satisface setea de distractie digitala. In ciuda faptului ca majoritatea studiilor de specialitate arata ca perioadele mari de timp dedicate jocurilor video duc la pierderea concentrarii, la o iritare rapida a respectivelor persoane, precum si la aparitia dificultatilor de a comunica cu cei din jur, industria jocurilor video, mai ales in ultima perioada, a ajuns la valori enorme atat din punct de vedere financiar cat si al ofertei.
De o suta de ori mai realiste, la fiecare 5 ani
Specialistiii din domeniu considera ca noile jocuri presupun un efort suplimentar si pentru producatorii acestora, care vor trebui sa se adapteze si sa beneficieze cat mai mult de pe urma oportunitatilor oferite de evolutia tehnologica a urmatorilor cinci ani. Jez San, seful producatorului de jocuri Argonaut Games (companie pe care San a infiintat-o cand avea numai 16 ani), considera ca numarul de poligoane pe care o consola de jocuri il poate afisa in fiecare secunda (cu cat acest numar este mai mare, cu atat imaginile din joc sunt mai realiste) a crescut de cel putin 100 de ori la fiecare cinci ani. -Ca rezultat, noile console de jocuri (o eventuala PlayStation 3, de exemplu) vor fi capabile sa afiseze sute de milioane de poligoane pe secunda, o imbunatatire remarcabila a calitatii jocurilor-, spune San.
Potrivit vizionarului producator de jocuri Peter Molyneux (omul din spatele unor jocuri extrem de populare precum Dungeon Keeper sau Black&White), performantele grafice vin cu o serie de probleme.
Molyneux se teme ca fiecare firma de jocuri va avea nevoie de adevarate armate de animatori pentru a produce destule creaturi, unitati sau fiinte virtuale pentru a popula corespunzator vastele lumi digitale. De asemenea, el este de parere ca designerii vor fi -sedusi- de aspectul jocului si ca vor scapa din vedere aspecte fundamentale.
-In prezent, nu mai modelam patrate sau diverse forme geometrice, ci fiinte, umbre si modul in care se reflecta lumina-, spune Molyneux. -Ne temem ca vom petrece 99% din timpul de proiectare pentru modelarea particulelor de praf din aer si numai 1% pentru jocul efectiv-, a adaugat acesta.
Realismul digital, in epoca de piatra
Performantele grafice vor trebui de asemenea sa fie completate de comportamentul si realismul personajelor digitale. -In momentul in care diverse personaje trebuie sa vorbeasca intre ele, iti dai seama cat de -inapoiati* suntem-, considera David Braben, creator al legendarului joc Elite si in prezent seful producatorului Frontier Developments. Potrivit lui Braben, personajele vor trebui sa fie inteligente si capabile sa converseze interactiv. -Lasand jocurile de tip shooter la o parte, in clipa in care nu mai trebuie sa zbori creierii celui din fata, conversatia devine foarte importanta-, adauga el.
Practic, tendinta viitoarelor jocuri video se va schimba oarecum, prin mutarea centrului de greutate de pe fenomenul -shooter- in castigul celor de strategie. Un rol extrem de important il va avea chiar asa-numita inteligenta a eroului care nu va fi un simplu pion mutat pe o harta, ci el va fi capabil de actiuni individuale determinate de sfatul jucatorului. Daca tehnologia isi va urma firesc cursul, conform pronosticurilor specialistilor in mai putin de 5 ani vor beneficia de o cu totul alta filosofie in acest domeniu atat de spectaculos al jocurilor pe computer.