Home IT & Comunicatii Maradonisti pe Internet

Maradonisti pe Internet

DISTRIBUIŢI

Din ce in ce mai multi oameni sunt pacaliti de hackeri sa-si divulge datele de identitate, numarul si codul cartii de credit, contul in banca si asa mai departe. Metoda folosita de piratii virtuali seamana binisor cu cea a maradonistilor romani. Infractorii se deghizeaza in reprezentanti ai autoritatilor si le cer victimelor sa se legitimeze, sub pretextul ca au descoperit o neregula. In privinta tarii noastre, exista doua vesti: una buna si una rea. Cea buna este ca nu au fost, deocamdata, raportate cazuri de furturi de identitate pe Internet. Vestea rea o explica pe cea buna: sistemul de plati electronice este atat de putin folosit, incat romanii sunt niste tinte destul de putin atractive pentru escrocii virtuali.

Pacaleala ca la carte

Pana acum, cateva mari concerne care folosesc frecvent modalitatile de plata eletronice au recunoscut ca au fost tinte ale atacurilor maradonistilor electronici. Printre acestea se numara eBay, impreuna cu subsidiara sa pentru plati on-line – PayPal si Best Buy, magazinul virtual de electronice si programe pentru computere.

Victima primeste un e-mail din partea unei mari firme de comert electronic prin care este avertizata ca exista o problema cu contul sau. De obicei, este -agatata- cu un mesaj de genul: -A fost detectata o incercare de fortare a codului de acces la contul dumneavoastra si dorim sa va verificam datele pentru a va putea proteja mai eficient-. Dupa aceea, i se cere sa intre pe site-ul oficial al companiei si sa completeze un formular. In acest scop, i se da un link care il va conduce la pagina pe care se afla formularul.

Omul intra pe pagina, vede ca este identica cu site-ul oficial al companiei de comert online pe care o foloseste si completeaza formularul, in detaliu, cu toate datele sale personale: numele de utilizator, parola, nume, prenume, varsta, adresa, serie de buletin, data si locul nasterii, numarul si codul cartii de credit, conturile la diferite banci etc. Apoi, singur-singurel, trimite toate aceste date -la firma-, devenind victima sigura.

Victima nu stie ce a lovit-o

Unui om obisnuit ii este destul de greu sa-si dea seama ca toata aceasta verificare a contului este de fapt o escrocherie pusa la cale de hackeri pentru a-i fura identitatea. Mesajul electronic pare sa vina chiar de la administratorii site-ului de comert electronic pe care il foloseste, iar site-ul pe care a fost condus este o copie fidela a celui oficial. Ulterior, se va trezi ca-i lipsesc sume frumusele din cont (asta daca mai are vreun cont) sau ca este inclus (chiar daca temporar) pe lista neagra a apartenentilor la organizatii teroriste.

In Statele Unite, acest gen de escrocherie electronica a luat proportii ingrijoratoare. Saptamana trecuta, FBI a averizat ca numarul celor pacaliti astfel creste vertiginos. Anul trecut au fost primite nu mai putin de 161.000 de plangeri ale pagubitilor, iar in primele sale luni ale acestui an, numarul acestora a depasit 200.000 – spune un raport al autoritatilor.

Pe de alta parte, cercetatorii grupului Gartner Incorporated au facut public un raport din care reiese ca problema este mult mai grava decat vor sa recunoasca autoritatile americane. Acestia spun ca peste sapte milioane de americani au cazut victima furturilor de identitate in ultimele 12 luni, aceasta cifra fiind in crestere cu 79% fata de perioada iulie 2001 – iunie 2002.

Rapoartele sunt secrete

Potrivit rapoartelor oficiale, datele personale culese de escrocii virtuali sunt folosite in scopuri dintre cele mai diverse (si inspaimantatoare). Unii spun ca la originea megaexcroceriei ar fi mafia ruseasca, altii sunt de parere ca o parte din datele furate ar fi folosite de anumite organizatii teroriste pentru a crea identitati fictive membrilor care primesc misiuni pe teritoriul Statelor Unite.

Printre intrebuintarile -banale- date informatiilor obtinute de escroci se numara fraudarea bancilor care accepta mijloace de plata virtuale sau furtul unor sume de bani de pe cartile de credit. Saptamana trecuta, un tanar de 17 ani din Los Angeles a fost prins de ofiterii FBI, dupa ce a folosit metoda descrisa mai sus pentru a fura cateva mii de dolari. Dat fiind ca este minor, identitea sa nu a fost dezvaluita si, dat fiind ca cercetarile sunt in curs, cam asta e tot ce a dezvaluit Biroul Federal.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.