Una dintre caracteristicile Internet-ului este ca in mod practic nu exista monopol. Chiar daca azi ai o afacere unica in cadrul Internet-ului, poti sa fii sigur ca in maximum o luna va aparea alta cu acelasi domeniu de activitate si astfel dispare starea initiala de monopol. Evident, si in domeniul gazduirii unui site de web exista mai multe optiuni. O prima clasificare se poate face in site-uri gazduite pe un server propriu si cele gazduite pe un alt server.
In primul rand, avantajul unui server propriu este determinat de usurinta accesului la el. Insa o conexiune Internet permanenta si performanta, precum si angajarea unui administrator de server pot deveni extrem de costisitoare. Numai conexiunea prin antena la Internet poate costa cateva zeci de mii de dolari pe luna, in timp ce salariul unui bun administrator de server poate depasi 1.000 de dolari pe luna.
A doua varianta de gazduire a unui site de web este folosirea unui tert intermediar. Si aici gasim doua variante de gazduire, asa-numitul -free-hosting- si gazduirea contra plata. Site-urile care ofera -free-hosting- isi obliga clientii sa afiseze pe fiecare pagina a site-ului cate o reclama. In mod practic, ele obtin venituri din inchirierea acestor spatii publicitare. Daca nu deranjeaza prezenta acestor reclame sau faptul ca vizitatorii site-ului vor sti ca propriul site beneficiaza de gazduire gratuita (-free-hosting-), daca nu esti pretentios in privinta facilitatilor de care ai nevoie, daca viteza de acces nu este vitala pentru afacerea ta, atunci gazduirea gratuita a site-ului este o optiune buna.
Oferte intre 15 MB si spatiu nelimitat
Ofertele de pe Net se diferentiaza atat din punct de vedere al spatiului pus la dispozitie, cat si din punctul de vedere al facilitatilor suplimentare necesare pentru constructia si intretinerea site-ului web.
Spatiul oferit variaza intre 15 MB si spatiu nelimitat. Exista totusi ingradiri in sensul ca, de exemplu, nu pot fi incarcate in spatiul pus la dispozitie fisiere foarte mari, ceea ce are ca efect descurajarea construirii de site-uri care sa ofere programe si jocuri fara licenta. Un spatiu mai mare este indicat pentru cei care vor sa foloseasca foarte multe imagini sau fisiere de tip sunet sau video. Pentru un site web obisnuit, 15 MB sunt suficienti. Toate ofertele includ si facilitati speciale (-add-ons-) care permit cresterea functionalitatii si interactivitatii site-ului, ca si evaluarea popularitatii acestuia.
Alegerea unei oferte sau a alteia trebuie sa ia in considerare necesitatile site-ului web care se doreste a fi construit. Daca se doreste o interactivitate sporita cu vizitatorii, trebuie aleasa oferta care indeplineste cel mai bine aceasta cerinta. Obligatoriu este sa fie citite paginile care detaliaza oferta, precum si paginile de ajutor (-help-) si cele cu intrebari puse frecvent (-FAQ-). Astfel sunt aflate toate facilitatile de baza si cele suplimentare ale ofertei in cauza. In plus, se pot evita situatiile mai putin placute datorate unei publicitati inselatoare, un exemplu in acest sens fiind ofertele care garanteaza spatiu nelimitat pe web, insa nu permit decat constructia a cinci pagini, pentru mai multe trebuind platita o suma lunar.
-Vrajitorul- din web
In privinta constructiei propriu-zise a site-ului web, operatiunea se poate face on-line sau off-line. Toate ofertele presupun posibilitatea folosirii on-line a unui editor de pagini web pus la dispozitie de compania care ofera gazduire. In general, aceste programe sunt foarte simplu de utilizat chiar de cei care nu cunosc limbajul HTML, fiind de tipul -WYSIWYG- (What You See Is What You Get). Unele oferte merg mai departe, in sprijinul celor nefamiliarizati cu limbajul HTML sau cu calculatoarele, propunand crearea extrem de rapida a unor pagini folosind programe on-line de tipul -wizard- (vrajitor). Insa constructia off-line a unui site este mult mai avantajoasa, in special pentru ca timpul petrecut on-line se rezuma doar la incarcarea paginilor, si nu la editarea lor. Pentru a-i ajuta pe internautii care prefera sa lucreze off-line, unele oferte implica si posibilitatea descarcarii editorului HTML folosit on-line si utilizarea acestuia pentru constructia paginilor similar cu a oricarui alt editor HTML. Cele mai bune oferte sunt acelea care permit folosirea oricarui editor HTML existent pe piata pentru constructia off-line a site-urilor web. Transferul paginilor se poate face folosind serviciul de -upload- HTTP (prezent in toate ofertele). Acesta permite incarcarea paginilor web pe site direct de pe hard-disk, printr-o operatiune extrem de simpla, folosind doar browser-ul web. O alta varianta, un pic mai complicata, prezenta si ea in toate ofertele, este folosirea unui program FTP pentru transferul paginilor.
Insa scopul principal al tuturor activitatilor legate de promovarea unui site este acela de a creste traficul pe acel site. Nivelul traficului depinde in primul rand de cantitatea de informatii prezentate, de calitatea site-ului si de permanenta reinnoire a paginilor acestuia.