Spre sfârşitul anului trecut, -în Monitorul Oficial- a apărut un nou ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, 113141/2006, care pune în aplicare normele privind asigurarea de frontieră pentru răspunderea civilă a autovehiculelor. Această tipologie de asigurare se va aplica pentru autovehiculele îmatriculate în alte state care intră în România fără Carte verde valabilă, având ca scop acoperirea, prin asigurare, a riscurilor de răspundere civilă.
Şi europenii vor plăti până la intrarea în vigoare a Acordului
În acest context, o Carte verde este valabilă dacă a fost emisă sub autoritatea unui birou naţional competent. Este scutit de un astfel de contract de asigurare şi şoferul a cărui asigurare de răspundere civilă pe teritoriul statului membru UE de reşedinţă este garantată de biroul naţional al acelui stat. La această dată, cu excepţiile precizate anterior, contractul de asigurare de frontieră se aplică inclusiv, tuturor şoferilor din ţări membre UE, dar va dispărea pentru autovehiculele care au locul obişnuit de staţionare într-un stat UE, inclusiv Elveţia, după intrarea în vigoare a Acordului multilateral pentru România.
Asigurare de frontieră va fi încheiată şi în cazul în care pentru un vehicul străin aflat pe teritoriul României expiră valabilitatea Cărţii verzi sau a RCA pentru şofer, eliberate în condiţiile precizate anterior.
Noile reglementări prevăd că normele trebuiau puse în aplicare încă de la 1 ianuarie 2007, iar Biroului Asigurătorilor de Autovehicule trebuie să le pună în aplicare în termen de 30 de zile de la data publicării, adică începând cu 28 ianuarie, moment din care îşi vor putea exercita activitatea de încheiere a asigurării de frontieră în numele şi pe seama biroului, în baza unor contracte.
150 euro/lună pentru motociclete
Practic, la încheierea contractului de asigurare în cauză, se va emite conducătorului auto un certificat de asigurare de frontieră, care va trebui să plătească prime în cuantum variabil, în funcţie de tipologia autovehiculului.
Astfel, potrivit actului normativ, tarifele lunare de primă vor fi de 100 euro pentru motociclete, mopede şi autoturisme de până la 9 locuri inclusiv, 300 euro pentru orice alte vehicule, exceptând autoturismele, 50 euro pentru remorci, semiremorci, ataşe şi alte vehicule tractate în cazul în care vehiculele respective nu staţionează în mod obişnuit în România. Dar, în acest caz, asigurarea este valabilă doar în ţara noastră şi se va percepe până la intrarea în vigoare a Acordului multilateral.
Dar, după intrarea în vigoare a acordului în cauză, pentru autovehiculele care staţionează în mod obişnuit pe teritoriul altor state, exceptând statele din UE şi Elveţia, se va percepe 150 euro pentru motociclete, mopede şi autoturisme de până la 9 locuri inclusiv, 400 euro pentru orice alte vehicule, exceptând autoturismele şi 100 euro pentru remorci, semiremorci, ataşe şi alte vehicule tractate. Aceste prime de asigurare se vor putea plăti în euro sau în lei – echivalent al sumei exprimate în euro, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data încheierii asigurării de frontieră, care se încheie, pentru o perioada de 30 de zile, la data intrării autovehiculului pe teritoriul României, sau cel târziu la data expirării asigurării de răspundere civilă. De asemenea, pentru autovehiculele care staţionează în mod obişnuit în alte state decât cele membre ale Sistemului Carte Verde, asigurarea de frontieră se poate prelungi pe noi perioade de câte 30 de zile.
Pentru asigurările unde solicitarea are o durată mai mare de o lună, prima de asigurare se calculează prin multiplicarea tarifelor de prime cu numărul de luni, iar în cazul încetării asigurării înainte de expirarea valabilităţii acesteia, diferenţa de primă plătită pentru această asigurare nu se mai returnează.
Deosebit de important e faptul că şoferul vehicului a cărui utilizare pe teritoriul României este condiţionată de asigurarea RCA la frontieră, are obligaţia să prezinte certificatul de asigurare respectiv pe întreaga durată de deplasare în ţara noastră, altfel vor fi sancţionaţi la fel ca orice şofer care nu deţine RCA, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Societăţile de asigurare care nu vor respecta prevederile normelor privind această tipologie de asigurare vor fi de asemenea sancţionate, atât potrivit Legii 32/2000, cât şi Legii 136/1995, modificate.