Microsoft a anuntat recent ca a ajuns la un acord de 1,1 miliarde de dolari intr-o serie de procese intentate in California, in care era acuzat ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata aplicatiilor software, majorand considerabil preturile, informeaza Reuters.
In baza intelegerii mentionate, compania americana va acorda certificate la 13 milioane de consumatori si clienti din sectorul corporatist, prin care acestia vor putea achizitiona computere si aplicatii software produse de Microsoft sau de grupuri rivale. Certificatele vor fi primite de clientii care au achizitionat sisteme de operare Windows si programe Excel sau Word in perioada 18 februarie 1995 – 15 decembrie 2001. Ele au valori diferite, in functie de tipul de licenta vizat – 26 de dolari pentru fiecare program Excel, cinci dolari pentru o licenta Word sau Works si 16 dolari pentru un sistem de operare.
Compania Microsoft va suporta, de asemenea, cheltuielile de judecata ale reclamantilor si va acoperi costurile necesare pentru administrarea programului de compensare.
Cel mai amplu litigiu
Grupul si-a luat angajamentul de a trimite notificari tuturor persoanelor implicate prin servicii de posta, posta electronica si anunturi in presa scrisa. De asemenea, Microsoft va lansa un site pe Internet prin care va pune la dispozitia clientilor formularele necesare solicitarii de astfel de compensatii. Persoanele vizate pot trimite aceste cereri in termen de patru luni dupa ce acordul va primi aprobarea finala a autoritatilor judecatoresti. Fiecare client poate primi certificate in valoare de maximum 10.000 de dolari. Seria de procese din California, inaugurata in luna februarie 1999, a constituit cel mai amplu litigiu in care a fost implicat liderul mondial al aplicatiilor software.
Surse apropiate companiei au subliniat ca decizia companiei de a ajunge la aceasta intelegere nu inseamna ca Microsoft recunoaste acuzatiile ce i se aduc, desi se confrunta cu litigii similare si in alte state americane – Arizona, Kansas, South Dakota, North Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Tennessee, Mississippi, Florida, West Virginia, Montana, North Carolina, Massachusetts, Vermont si Districtul Columbia.
Acuzatiile Sun Microsystems au fost respinse
Compania a adaugat ca daca cererile nu vor acoperi in totalitate fondurile stabilite, de 1,1 miliarde de dolari, va dona aproape doua treimi din suma ramasa unor institutii de invatamant, pentru echiparea acestora cu sisteme de operare si furnizarea de servicii aferente. Initiativa face parte dintr-un program derulat de autoritatile americane, prin care acestea incearca sa isi limiteze cheltuielile bugetare destinate investitiilor tehnologice in scoli, din cauza unor crize financiare.
Acordul Microsoft a fost stabilit in aceeasi zi in care un judecator federal din Baltimore a respins acuzatiile antitrust aduse companiei de catre rivalul Sun Microsystems Inc. si de alti doi producatori de aplicatii software. In urma anuntului, actiunile Microsoft au avansat cu 11 centi, atingand cea mai ridicata valoare din ultimele cinci saptamani.