Sfarsitul acestui an a adus pentru cel mai mare producator de software noi probleme. Dupa ce s-a scos, cum-necum, la mal din furcile justitiei internationale pentru practici nu tocmai ortodoxe, gigantul Microsoft va incepe noul an -la cutite- cu un producator de telefoane mobile din Marea Britanie. Compania Sendo a anuntat, deja, ca a intentat proces in Statele Unite impotriva fostului partener Microsoft, sub acuzatia ca acesta i-ar fi -furat- secrete tehnologice si o parte din clienti, informeaza Reuters.
Producatorul britanic de -celulare- a fost partenerul-cheie al Microsoft in momentul in care grupul american s-a lansat pe piata telefoanelor mobile, care are un potential anual de aproape 400 milioane de unitati. In urma cu o luna (noiembrie 2002), cele doua grupuri au intrerupt relatiile de colaborare, fara a oferi informatii in legatura cu motivele care au condus la aceasta decizie. Incheierea colaborarii a avut loc cu numai cateva saptamani inainte de lansarea unui nou model de telefon Sendo, denumit z100, care ar fi urmat sa utilizeze aplicatii software Microsoft. Renuntarea la acest proiect a insemnat pentru producatorul britanic pierderea unei surse de venituri de cel putin 300 milioane de euro.
Daune de sute de milioane de dolari
Potrivit plangerii inaintate de conducerea Sendo unui tribunal federal din SUA, Microsoft ar fi sustras informatii tehnologice de o importanta cruciala, pe care le-ar fi transmis, ulterior, unor producatori din Asia care practica preturi scazute si cu care colaboreaza.
Potrivit unor surse apropiate acestui nou scandal urias pe care il risca Microsoft, Sendo pretinde daune de sute de milioane de dolari. -Planul secret al Microsoft a fost sa profite de aceasta companie de dimensiuni mici, de informatiile, expertizele tehnice si de cunostintele sale de piata. De asemenea, grupul american intentiona sa fure clientii si potentialii clienti carora Sendo le-ar putea furniza servicii. Conducerea companiei americane a castigat increderea Sendo prin false promisiuni-, se mai arata in plangerea prezentata de grupul britanic.
Mai mult, compania sustine ca Microsoft a incercat sa ii limiteze rolul in parteneriat si sa o elimine, o data ce a obtinut informatiile cautate. -Microsoft s-a folosit de cunostintele si expertizele tehnice ale Sendo pentru a se lansa pe piata telefoniei mobile din generatia a treia, dupa care a adus compania britanica in pragul falimentului si a incercat sa o inlature din acest sector-, se mai arata in declaratia Sendo.
Oamenii lui Bill Gates se fac ca ploua
Conducerea departamentului Microsoft pentru Europa a refuzat sa comenteze acuzatiile, desi surse din cadrul companiei au declarat, in urma cu cateva saptamani, ca acuzatiile respective sunt nefondate. Procesul ar putea afecta relatiile Microsoft cu alte companii mici din sectorul de tehnologie a informatiei. Mai mult, aceasta actiune intervine in contextul in care producatorul american negociaza cu autoritatile europene de reglementare a regimului concurentei in legatura cu monopolul sau pe piata software.
Printre telefoanele produse de companiile rivale care utilizeaza soft Microsoft se numara si Orange SPV, al grupului taiwanez High Tech Computer (HTC), dezvoltat pentru divizia de telefonie mobila Orange a France Telecom. Modelul respectiv a fost lansat cu numai doua saptamani inainte de anularea parteneriatului dintre Sendo si Microsoft.
Dupa ruperea relatiilor cu Microsoft, compania Sendo a semnat un contract cu grupurile Symbian (Marea Britanie) si Nokia (Finlanda). Producatorul britanic detine, deja, mai multe acorduri privind livrarea de echipamente catre diferiti operatori de telecomunicatii din lume.